Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Niš – Dimitrovgrad konačno počeli.

Foto: Ilustracija Pixabay

Nakon pet godina čekanja radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Niš – Dimitrovgrad počeli su konačno, i to na deonici između Staničenja i Pirota.

Iz Infrastruktura železnice saopštavaju da je rekonstrukcija pruge počela podizanjem postojećih, starih koloseka blizu mesta Staničenje, pišu Južne vesti, a prenosi N1.

„Za svega nešto više od sat vremena uklonjeno je prvih sedam polja postojećeg, starog koloseka, ukupne dužine 175 metara“, kažu u Infrastrukturama.

Kako je napisao ministar saobraćaja Goran Vesić na svom Instagram profilu, deonica Staničenje – Pirot je prva faza radova u okviru rekonstrukcije i modernizacije pruge Sićevo – Dimitrovgrad, dužine 86 kilometara.

Rekonstrukcija i modernizacija pruge Sićevo – Dimitrovgrad obuhvata građevinske i pripremne radove za elektrifikaciju i signalizaciju, kao i elektrifikaciju ove deonice, a rok za završetak radova je 1.276 dana“, napisao je Vesić.

Objašnjava da neće biti putničkog saobraćaja na ovoj pruzi, a da će teretni funkcionisati u terminima kada ova deonica bude otvorena.

„Radovi između Staničenja i Pirota odvijaće se u vremenskim intervalima od 36-časovnih ‘zatvora’ koloseka na ovoj pruzi, na osnovu dogovora srpske i bugarske železnice“, napisao je Vesić.