Radio drama – lek u ovom teškom vremenu

radio drama

Niški kulturni centar je u saradnji sa Original Fast radiom pokrenuo neuobičajnu audio – pozorišnu formu, radio dramu, “Radan Planina” koja može biti umetnički „lek“ u ovom teškom vremenu, obaveštavaju iz NKC-a.

Iz NKC-a navode da je radio drama oblik audio priče koja se prenosi putem radio talasa. Zbog nedostatka vizuelne komponente, radio drama se oslanja na dijalog, muziku i zvučne efekte kako bi pomogla slušaocu da stekne što bolji utisak o priči.

“Mi smo odlučili da napravimo audio-vizuelni dramski performans, kao svojevrsni spoj umetnosti i fotografije”, navode iz NKC-a.

“Radan Planina” je kako ističu, spoj dva značajna niška umetnika, dramskog pisca Radmila Pejića i Dušana Mitića Cara, legende umetničke fotografije i hroničara te iste Radan planine.

Dodaju da će premijeru ovo umetničko zajedništvo imati na Dan radio drame u Srbiji, 24.marta od 20 sati, paralelno na You Tube kanalu NKC-a , kao i na Fejsbuk stranici “Originalni Fast radio sa kosim džepovima”.

Glumu i režiju potpisuju Maja Mitić i Aleksandar Mihailović, narator je Nenad Tančić, za vizuelni performans pobrinuo se Branislav Bane Ilić, a audio maestro je Filip Tančić.

„Uloga“ svatova u ovom dramskom ostvarenju je pripala piscima i umetnicima, učesnicima 18. Književne kolonije Sićevo, na izletu u Đavolju varoš, 13. septembra 2008. godine , kada su i nastale fotografije, navode iz NKC-a.