Putovanje u Tursku samo sa sertifikatom o vakcinaciji

putovanje u tursku
Foto: Ilustracija, Pixabay

Od danas, putovanje u Tursku za građane Srbije moguće je uz sertifikat o vakcinaciji. Na osnovu dogovora o uzajamnom priznavanju sertifikata i građani Turske mogu da dolaze u Srbiju.

Dogovor su u telefonskom razgovoru postigli ministri spoljnih poslova Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

“Građanima dve zemlje će biti omogućen ulazak na teritoriju druge države bez testa i primene mere karantina ukoliko imaju sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa Srbije, odnosno Turske”, navodi se u saopštenju.

U okviru dogovora, koji je potvrdila i Vlada Srbije, osobe koje zbog starosne dobi nisu vakcinisane (mlađi od 18 godina) mogu da na teritoriju Srbije i Turske uđu bez testa i karantina u pratnji članova porodice koji imaju sertifikat o vakcinaciji.

Srbija i Turska će takođe, kako se navodi, uzajamno priznavati i sertifikate o imunitetu koji će se izdavati od strane nadležnih organa onima koji su se izlečili od kovida-19.

Sličan režim o putovanju građana sa sertifikatom o vakcinaciji od 30. aprila je na snazi i između Srbije i Mađarske, na osnovu dogovora koji su postigli šefovi diplomatija Nikola Selaković i Peter Sijarto, zaključuje se u saopštenju.

„Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19. Pokazuje i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat sadrži lične podatke. Pored toga sadrži i podatke da li je lice vakcinisano i broj primljenih doza. Sadrži i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa“, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani treba da provere svoje podatke, potvrde imejl adresu. Za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga je dostupno OVDE.

Izvor: bif.rs