Prvi tretman suzbijanja komaraca sa zemlje biće obavljen 22. i 23. juna 2023. godine

prskanje

Naselja u užem gradskom jezgru biće tretirana protiv komaraca 22. juna 2023. godine u periodu od 18:30 do 22:00 sata, a 23. juna od 05:30 do 8 časova i od 18:30 do 22:00 biće obuhvaćena naselja u užem centru Niša, šetalište uz reku Nišava, gradskim parkovima (Tvrđava, Čair, Sv Sava, Bubanj…), zatim šire gradsko jezgro, prigradska naselja i sela.

Planirana površina za tretiranje iznosi 2000 hektara.

Preduzeće Ekos DDD d.o.o., zaduženo za obavljanje prskanja, obaveštava da će tretiranje biti izvedeno sa zemlje. Za ovu namenu će se koristiti preparat Ciceron 2.0 ULV.

U slučaju ekstremno nepovoljnih vremenskih prilika, kao što su jaki vetrovi ili kiša, tretman će biti odložen za prvi naredni dan kada vremenski uslovi budu pogodni. Ova mera je preduzeta kako bi se osigurala efikasnost i bezbednost tretmana.

Cilj tretiranja je smanjenje populacije komaraca u navedenim područjima i kontrola širenja njihovih larvi. Komarci su poznati kao prenosnici raznih bolesti, stoga je važno preduzeti odgovarajuće mere zaštite kako bi se očuvalo zdravlje stanovništva.

Istovremeno biće obavljen i drugi tretman suzbijanja larvi komaraca

Drugi tretman suzbijanja larvi komaraca duž rečnih tokova i zabarenih površina na teritoriji grada koji predstavljaju staništa komaraca biće obavljen 20. i 21. juna 2023. godine u svih pet gradskih opština.

Na teritoriji GO Niška Banja: Priobalja reka Ostrovačke, Кunovičke, Jelašničke, Кutinske (Od Lazarevog sela do uliva u reku Nišavu) i Nišave (leva strana od konjičkog kluba „Čegar“ do vikend naselja Ostrovica i od konjičkog kluba do naselja Brzi Brod), Topla bara i staro korito reke Nišave („mrtvaja“) kod Niške Banje;

Na teritoriji GO Medijana: Priobalja Gabrovačke reke (od pruge Niš – Sofija do uliva u reku Nišavu) i Suvodolskog potoka (od pruge Niš – Sofija do uliva u reku Nišavu) i priobalje Nišave leva strana od Brzog Broda do Železničkog mosta, kao i bara u starom koritu Nišave kod Brzog Broda.

Na teritoriji GO Crveni Кrst: Priobalja Toponičke i Rujničke reke (od Bulevara 12. Februar do uliva u reku Nišavu), Humskog i Rujničkog potoka, priobalje Nišave desna obala od Železničkog mosta do uliva u Južnu Moravu, i priobalje Južne Morave od ušća sa Nišavom do izlaska iz КO Donja Trnava.

Na teritoriji GO Pantelej: Priobalja Malčanske, Breničke, Matejevačke reke i Кnezselskog potoka, i priobalje Nišave desna strana od uliva Jelašničke reke do mosta Mladosti.

Na teritoriji GO Palilula: Priobalja Gabrovačke reke i Suvodolskog potoka do pruge Niš – Sofija, priobalje reke Nišave leva strana od železničkog mosta do uliva u J. Moravu, priobalje Južne Morave od ulaska u КO Gornje Međurovo do ušća sa Nišavom, Batušinačke bare, bare pored Nišave i staro korito kod Medoševca, Ciganski ključ i bare između sela Trupale i Popovac.

Ekipe operativaca preduzeća EКOS i Sanit biće na terenu od 8,00 časova ujutru. Tretman će biti obavljen ekološkim preparatom na bazi regulatora rasta sa specifičnim dejstvom na larve komaraca i neškodljiv je za vodenu faunu i ostale organizme te ne iziskuje posebne mere predostrožnosti.

U slučaju ekstremno nepovoljnih vremenskih prilika tretman se odlaže za prvi naredni dan kada vremenski uslovi budu pogodni.