Prve nazive niške ulice su dobile u vreme dinastije Obrenovića

Fotografije starog Niša; Foto. Prinstscreen Google
Fotografije starog Niša; Foto: Printscreen Google

Knjiga “Ulice i trgovi grada Niša“ promovisana je u Nišu. Autori kažu da su materijal za ovo delo sakupljali godinama i da su prostorno i biografski opisali gotovo 1.500 ulica u Nišu, 13 trgova, 16, bulevara i tri keja.

Nazivi ulica i trgova kroz istoriju su se menjani, a prve ulice Niš je dobio pre 140 godina u vreme dinastije Obrenović. Do tada su u gradu postojale samo mahale, sokaci i budžaci.

Fotografije starog Niša; Foto. Printscreen Google

O knjizi su na promociji u Niškom kulturnom centru govorili Novica Ranđelović, predsednik Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“, Ljubiša Sokolović, recenzent knjige i autori knjige: Živojin Stanisavljević i Milan Dimitrijević.

Knjiga sadrži urbanističke planove grada za poslednjih 140 godina kao i plan ulica po kvartovima, kao vodič za upoređivanja toponima na zemljištu u gradu.

“Najveći broj niških ulica nose nazive po značajnim ličnostima iz raznih oblasti delatnosti. Najviše ih je iz geografije i NOB-a, a zatim iz oblasti nauke i kulture, umetnosti i politike, a najmanje iz privrednih delatnosti”, kaže jedan od autora knjige, Milan Dimitrijević.

Fotografije starog Niša; Foto: Printscreen Google

Autori su dali pregled istorijskih promena naziva ulica od turske okupacije, zatim istovetne ili slične nazive ulica, znamiljivosti u nazivima ulica i propise kojim država uređuje ovu oblast unazad do današnjih dana.

“Nije bilo lako doći do podataka jer nije samo u pitanju Niš, već Srbija odnosno bivše republike Jugoslavije. Samo podatke smo prikupljali 26 meseci”, kaže Živojin Stanisavljević.

Bibliotečki je registrovana u svojstvu enciklopedije ulica.

Sastavljena je na osnovu najboljih knjiga i izvora pošto su do sada svi fenomeni naziva ulica objašnjeni sa raznih strana i ostavljeni do kraja. Knjiga sadrži 296 strana, sa 90 literarnih i drugih izvora i sa preko 500 fotografija.

“Najveći broj naziva ulica potiče iz istorije naroda, oko 700, zatim iz geografske nauke, oko 400, iz šest grana umetnosti, oko 200, a dok je iz oblasti politike, obrazovanja, religije i dr. oko 150”, dodaje Milan Dimitrijević.

Izradu knjige finansijski je podržao Zavod za urbanizam grada Niša.