Prva kabina za dezinfekciju u Nišu: Inovativno rešenje ispred “Čaira”

Kabina za dezinfekciju, Niš

Automatizovana kabina za dezinfekciju postavljena je ispreh hale “Čair”, odnosno privremene bolnice za smeštaj pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

U privremenoj bolnici u hali “Čair” trenutno se leče pacijenti koji imaju COVID-19, ali ne zahtevaju bolničko lečenje. Na ulazu je postavljena prva srpska kabina za dezinfekciju Aditus gate, namenjena onima koji ulaze, odnosno izlaze iz hale. Kabina je potpuno automatizovana, i svi procesi kontrolisani su online, kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Prilagođena je za dezinfekciju celog tela pri ulasku u halu, odnosno dekontaminaciju pri izlasku iz sale za samo nekoliko sekundi. Proizvela ju je domaća firma 365ADS. Ona je i jedan od pobednika republičkog konkursa Fonda za inovacionu delatnost za doprinos suzbijanju pandemije COVID-19, raspisanom na inicijativu kabineta premijerke Ane Brnabić dan po uvođenju vanrednog stanja.

Ova kabina za dezinfekciju samo je jedna od verzija kabina koje će, u saradnji sa Vladom
Republike Srbije biti postavljene i u drugim državnim i zdravstvenim ustanovama.

Kabine koje će biti postavljene širom zemlje imaće opcije i beskontaktnog automatskog merenja telesne temperature svakog korisnika, ali i UV dezinfekcije ličnih stvari, poput telefona, ključeva, novčanika.

Kada se, kao u Kini, proglasi kraj epidemije, sa preventivnim merama se mora nastaviti iz bezbednosnih razloga. Zato će se ove kabine moći da se koriste sve dok postoji potreba za njima, na mestima sa velikom frenkvencijom ljudi. To su javne površine, aerodromimi, autobuske stanice“, kaže Nikola Vučićević, direktor kompanije 365ADS. Takođe najavljuje izvoz u zemlje regiona, nakon što se ove kabine postave i u kompanijama širom Srbije.

Autor N.M.

Dostava hrane u Nišu