Proxima demantovala da su kablovi izazvali opekotine pacijentkinje

Proxima
Proxima doo

Predstavnici preduzeća PROXIMA d.o.o. demantovali su optužbe koje su im upućene nakon povređivanja pacijentkinje tokom operacije u Kliničkom centru Niš.

Direktor ovog preduzeća rekao je da mu se povodom ovog nemilog događaja niko pravno formalno nije obratio i da zahteva od nadležnih da se slučaj ispita do kraja, jer kako ističe ima dosta nejasnoća.

Pročitajte: Pacijentkinja opečena tokom operacije u KC Niš: Naložena provera kablova

“Od početka vesti da je pacijentkinja zadobila opekatone tokom operacije u Kliničkom centru Niš navode se kablovi naše firme, a nigde se ne spominje uređaj koji je korišćen, a koji nema nikakve veze sa našim kablovima. Sve informacije smo saznavali iz medija i nakon optužbe niko nam se formalno i pravno nije obratio”, rekao je  direktor dipl. inž. Saša Kocić, direktor preduzeća Proxima.

Verifikacija medicinske opreme je od ključne važnosti za bezbednost pacijenata. Upravo zbog toga je važno elektromedicinsku opremu, i terapijsku i dijagnostičku, redovno testirati i proveravati prema važećim standardima bezbednosti. Redovno testiranje izvršeno od strane kvalifikovanih inženjera, profesionalnom mernom opremom, smanjiće na najmanju moguću meru rizike i po pacijenta, ali i po operatera.

On ističe da se firma  dopisom obratila reosornom ministarstvu, kao Kliničkom centru u Nišu i ostalim nadležnim institucijama kako bi se pokrenuo postupak utvrđivanja šta se dogodilo u operacinoj sali sa glavnim ciljem da bi se preduzele sve zaštitne mere da se ovako nešto više nikada ne dogodi.

“U evropskoj i američkoj bazi podataka neželjenih događaja u sistemu zdravstvene zaštite se može videti da opekotine nisu retka pojava u hiruškim intervencijama. Proxim će sarađivati u svim procedurama koje se od nas zahtevaju kako bi ustanovili svi razlozi ovog nemilog događaja, jer i dalje nije jasno šta je izazavalo opekotine kod pacijentkinje. Trebalo bi ustanoviti koji uređaj je korišćen tokom operacije odnosno ko je proizvođač i kakve veze imaju kablovi i da li uopšte imaju veze sa opekotinama. I same opekotine pacijentkinje ne ukazuju na kablove”, dodaje Kocić.

Inače, PROXIMA d.o.o. je visokotehnološko preduzeće koje se bavi projektovanjem i proizvodnjom elektro – medicinskih aparata i uredjaja. Razvojem i implementacijom medicinskih tehnologija bave se više od 20 godina. Medicinska sredstva koja su u ponudi plod su razvoja i proizvodnje ili su proizvodi inopartnera čiji su generalni distributeri.

U međuvremenu Uprava Kliničkog centra zakazala je hitnu i vanrednu konferenciju za novinare, koja će biti održana u podne i na kojoj će se novinarima obratiti direktor Kliničkog centra Niš, prof. Dr Zoran Radovanović.

Global Digital Clinik