Proslava gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena: Program

Sveti car Konstantin i carica Jelena
Foto: Ilustracija

Grad Niš proslaviće gradsku slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena najrazličitijim manifestacijama širom Niša. U organizaciju su se uključile ustanove kulture, kao i gradske opštine.

Proslava počinje 31. maja, a neki od najvećih događaja su koncert Bilje Krstić i “Bistrika”, kao i koncert Legendi na Paliluli. Ulaz će biti besplatan za sve manifestacije.

Obeležavanje gradske slave počeće liturgijom u kapeli Svetog besrebrenika Kozme i Damjana. Zatim će se u kompleksu Vojne bolnice obeležiti parastos Čegarskim junacima na spomen obeležjima na Ćele-kuli i Čegru.

Za 1. jun u 12 časova zakazani su nastupi nastupi niških plesnih grupa i kulturnih umetničkih društva na gradskom trgu. Takođe, 1. juna u Parku „7. juli“ održaće se  izložba pod nazivom „Učtivo vas pozivamo na slavu“. U 20.00 časova počinje koncert Bilje Krstić i “Bistrika” na Letnjoj pozornici.

Bilja Krstić
Foto: Turistička organizacija Niš

2. juna u Čairu građani će moći da prate manifestaciju “Plesom do znanja i zdravlja”.

3. jun biće obeležen prazničnim bdenijem uoči praznika Sveti Car Konstantin i carica Jelena u 18 časova, u istoimenom hramu. Ovaj događaj će potom ispratiti veče duhovne muzike na aramejskom jeziku.

Andriana Anastasov  najavila je da će i ansambl Narodnog pozorišta u Nišu 6. juna na Letnjoj pozornici u Nišu odigrati mjuzikl „Cigani lete u nebo“Ove godine uređivanje i realizaciju svečane akademije preuzeli su Fakultet umetnosti, Muzička škola i Pozorište lutaka. Svečana akademija će se održati 3. juna u Svetosavskom domu. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u kreiranju programa i pozivam sve građane da prisustvuju u obeležavanju gradske slave” .“ – izjavluje ona.

Svih pet gradskih opština priključilo se obeležavanju gradske slave. Predsednika GO Crveni Krst Miroslav Milutinović kaže kako ove godine oko 500 mladih ljudi sa teritorije te opštine učesvuje u programu slave.

3. juna, takođe, organizovan je koncert Legendi i Crnih Mambi, a bina će biti postavljena kod Palilulske rampe.

„Uz ove koncerte imaćemo i prateće manifestacije, počev od pravljenja palilulskog kotlića, zatim drugog svetskog prvenstva u igranju klikera, sajma vina.. Želimo da dostojno obeležimo 30 godina te palilulske ili čaršijske manifestacije. U okviru toga biće podeljena i značajna priznanja, jer  FK „Palilulac“ slavi 70 godina postojanja, FK „Car Konstantin“ 90 godina i 40 je godina od poslednje utakmice koju je FK Radnički odigrao u Kupu UEFA. Mi smo povodom troga spremili replike dresova koje ćemo podeliti nekadašnjim fudbalerima. Takođe ćemo spremiti i replike starih novina i deliti ih građanima.“ – navodi Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula.

Predsednik GO Niška Banja najavio je događaje na reci. Od ranog jutra krenuće se sa sportskim ribolovom i spremanjem riblje čorbe. Za popodnevne časove najavljena je manifestacija “Igre bez granica” sa najmlađima i takmičenje u šutiranju trojki.

Na Panteleju održaće se pitijada, kao i  veliki Moto skup koji organizuje Udruženje Sinovi juga na Vrežinskom bazenu.

GO Medijana će zajedno sa OŠ „Car Konstantin“ organizovati svečanu akademiju. Ovo je slava opštine i obeležiće se u prostorijama GO Medijana.

ukrašavanje grada
Foto: Vanja Pantić

30. maja krenulo se sa ukrašavanjem grada, pa će i na ovaj način Niš obeležiti gradsku slavu.

Sveti car Konstantin rođen je 27. februara 272. godine u Naisu. On je bio jedan od najvećih careva Vizantijskog carstva. On je 313. godine doneo Milanski edikt, kojim je priznao hrišćanstvo i na taj način ovu religiju učinilo vodećom u tadašnjem carstvu. On je osnivač Konstantinopolja, grada koji je održao Rimsko carstvo posle pada Rima.