Promocija murala posvećenog arhitekti Jovanki Bončić-Katerinić

jovanka-boncic-katerinic
Foto: Archiv TU Darmstadt

Promocija murala posvećenog ženi arhitekti Jovanki Bončić-Katerinić održaće se u četvrtak, 22. septembra sa početkom do 12 časova, u galeriji Društva arhitekata Niša.

Jovanka Bončić-Katerinić(1887-1966), Nišlijka koja je, kao prva studentkinja Više tehničke škole u Darmštatu u Nemačkoj, stekla diplomu 1913.godine. Jovanka je autor nekoliko arhitektonskih dela. Srpskoj prestonici je ostavila zgrade Učiteljskog (zgradu Ženske učiteljske škole kraljice Marije) i Veterinarskog fakulteta. Njena dela su i čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Koviljači. Radila je i na rekonstrukciji dela doma „Ankera“ u Balkanskoj ulici u Beogradu, učestvovala je u izvođenju zgrade Pravnog fakulteta arh. Petra Bajalovića, projektovala bolnicu u Despotovcu i gimnaziju u Smederevu, kao i nekoliko zgrada osnovnih škola u Srbiji. Tokom 1941. godine nije radila, da bi joj 1942. godine bili dodeljeni manje značajni zadaci u Ministarstvu građevina. U proleće 1944. godine otišla je na dužnost u Petrovac na Mlavi, gde je izvodila manje radove i dočekala kraj drugog svetskog rata, posle koga se vratila u Ministarstvo građevina gde je 1945. godine penzionisana.

Mural su oslikali likovni umetnici iz Vranja Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović i deoje projekta Centra za ženske studije iz Beograda.

Promociji će prisustvovati njegova ekselencija ambasador Kraljevine Holandije.