Promocija knjige Logične pobune

Niški kulturni centar
Dani slovenačkog filma u Niškom kulturnom centru. Foto: PrtSc, Google

U Maloj sali Niškog kulturnog centra u petak, 27. maja, biće održana promocija antologije savremene srpske poezije „Logične pobune“, koja je izada u izdavačkoj kući Laguna. Priređivač promocije će biti Stevan Bradić. Na promociji će biti i pesnici Branislav Živanović, Jelena Anđelovska, Bojan Vasić, Dejan Kanazir i Goran Živković.

Logične pobune govore o današnjoj poeziji i njenoj poziciji u svetu medija i interneta.

„Kakva se poezija danas piše? Ko su pesnici i pesnikinje koji još uvek i uprkos svemu istrajavaju u ovom neobičnom poslu, koji je možda najkompleksniji način da se suočimo sa svetom oko sebe i sa nama samima? U vremenima kakva su naša, u kojima dominira govor medija i interneta, kao da više nema prostora da se začuje pesnička reč. Neki čak smatraju da je prošlo vreme poezije, a možda i same umetnosti”.-reči su priređivača ove antologije, Stevana Bradića.

Logične pobune
Logične pobune

Da li to znači da su nam jedino ostali tržni centri, kupovina i prodaja, a da vredi samo ono što na sebi nosi cenu? U ovakvom svetu više ne može biti reči o našoj ljubavi, strasti, ogorčenju, očaju, radosti i nadi da je drugi svet moguć. Poezija zastupljena ovim izborom, međutim, svedoči o pomenutim stvarima. Ako je već tako, onda ona predstavlja logičnu pobunu protiv sveta koji ju je poništio, poništavajući i nas same. Ova poezija to čini na različite načine, ponekad ozbiljno, a ponekad sa humorom, ali uvek sa nepokolebljivim uverenjem i jezičkom veštinom koja predstavlja autentični razvoj sposobnosti našeg jezika da progovori o stvarnosti u kojoj smo se zatekli. Upravo zato je moramo čitati.“ – poručuje Bradić.