Projekcije kratkog francuskog filma u bašti kafića “Hush hush”

francuski film

U okviru promocije evropske kinematografije na otvorenom, u bašti kafića “Hush hush” u Nišu, u ponedeljak 28. juna od 20.30 biće emitovano šest kratkometražnih francuskih filmova.

Pored projekcije biće organizovana i diskusija sa rediteljkom Žoanom Rakotarisoa, koja će predstaviti filmove i dostignuća francuske kinematografije.

Prema rečima organizatora ovaj događaj  namenjen je ljubiteljma kratkog francuskog filma koji će imati priliku da pogledaju revijalni filmski program koji je pripremio Le Grek – grupa za kinematografska istraživanja i ispitivanja iz Pariza.

Projekcije će biti održane 28. juna od 20.30 u bašti kafića Hush hush u Nišu.

Pored projekcije filmova, biće organizovana i diskusija sa rediteljkom Žoanom Rakotarisoa, koja će nam predstaviti filmove i dostignuća francuske kinematografije. Diskusiju će voditi Petra Nešić iz Madih ambasadora, dobitnica nagrade „European Film Challenge“.

Biće prikazano šest filmova produciranih od strane Le Grek-a:

  • Nader Ajaš i Le Grek“, reditelja Nadera Ajaša
  • Još uvek nismo mrtvi“, rediteljke Žoan Rakotoarizoe (koja će uživo predstaviti filmove i Le Grek)
  • I ja idem tamo“, reditelja Antoana Kievasa
  • Iza praznog stola“, reditelja Vensan Farasa
  • Ne budi takav slabić“, reditelja Žilijana Sarika Pola
  • Vodoljudi“, rediteljke Alis Barsbi

Događaj se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Nišu i kao deo Bašta festa – internacionalnog festivala kratkog filma u Bajinoj bašti.

Organizatori navode da je pored besplatnog ulaza za sve posetioce obezbeđen i sladoled za osveženje a napominju i da će tokom projekcije biti poštovane sve preporučene zdravstvene preporuke.

Dodaju i da građane tokom leta, a u sklopu projekta “Letnji bioskop za sve“ koji Mladi ambasadori realizuju uz podršku Grada Niša očekuje i predstavljanje još nekoliko evropskih kinematografija.