Program festivala “Teatar na raskršću”

tetar na raskršću

Drugi pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“, koji je bio odložen dva puta zbog pandemije korona virusa, biće održan od 07. do 14. septembra 2021. godine u Narodnom pozorištu u Nišu.

Festival će svečano biti otvoren 7. septembra premijernim izvođenjem predstave “Čudo svetog Georgija”, u režiji Nikole Zavišića, po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog. Reč  je o koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ – Pleven, Bugarska,  Narodnog pozorišta Niš – Srbija i Teatra „Joan Slaviči“ – Arad, Rumunija.

Ovogodišnji selektori, prof dr Vlatko Ilić (reditelj) i mr Spasoje Ž. Milovanović, (teatrolog), odabrali su šest predstava iz regiona za takmičarski deo Festivala:

Autorski projekat Nataše Rajković, Snežane Trišić i glumaca predstave, po tekstu Nataše Rajković „Prozor”, “Za sada je sve ok”, režija Snežana Trišić, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija

08. septembar

Roland Šimelpfenig, “Dan kada ja više nije bilo ja”, režija Tara Manić, Beogradsko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

09.septembar

Po motivima drame Pedra Kalderona de la Barke, “Život je san”, adaptacija i režija Dina Markova, Teatar “Zong”, Sofija, Bugarska

10. septembar

Srečko Kosovel, “Kons: Novo doba”, režija Žiga Divjak, Prešernovo gledališče Kranj, Slovenija

11. septembar

“Pazi na prazninu“, tekst i režija Romano Nikolić, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Varaždin, Hrvatska

12. septembar

Tijana Grumić, “Ko je ubio Dženis Džoplin?”, koncept i režija Sonja Petrović, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Srbija

13. septembar

Na zatvaranju Festivala 14. septembra, publika će imati priliku da pogleda autorski projekat Andree Gavriliju “Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda” A, trupe ,,Mihaj Rajku“  Severnog teatra Satu Mare – Satu Mare, Rumunija, koji će biti odigran u čast nagrađenih.

Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

U okviru Pratećeg programa festivala publika će imati prilike da pogleda još dve predstave iz Hrvatske i Severne Makedonije:

“Sondtrack za film koji nije snimljen”, autora Kralja Čačka i Nine Bajsić u izvođenju RadioTeatra Bajsić i prijatelja, Zagreb  (13. septembar);

“Heroji” autora S. Dimoskog, u režiji D. Damjanovskog i izvođenju Narodnog pozorišta Jordan Hadži Konstantinov – Džinot, Veles  (9. i 10. septembar).

Festival „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi.

Global Digital Clinik