Prognoza za vikend: Očekuju nas velike vrućine, zaštitite se od sunca

prognoza
Foto: Ilustracija, Pixbay

Vremenska prognoza za ovaj vikend predviđa visoke temperature.

Ovog vikenda na teritoriji cele zemlje na snazi je narandžasti meteo alarm zbog visokih temperatura. U Nišu će najveća dnevna temperatura sutra iznositi 34 stepena, a u nedelju 35.

Republlički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog temperatura koje će u nekim delovima zemlje biti i iznad 35 stepeni. “Veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su hronični bolesniki, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje”, navode u upozorenju.

Vrednost UV indeksa tokom celog vikenda je 7- visoka. Trudite se da izbegavate da budete napolju u toku dana, ukoliko zbog neodložnih obaveza ipak morate van kuće primenite ove savete:

  • uvek sa sobom nosite flašicu sa vodom
  • zaštitite glavu kako ne biste dobili sunčanicu
  • nosite laganu odeću, svetlijih boja, koje ne privlače sunčeve zrake

Evo nekoliko trikova kako da se rashladite

Velike vrućine mnogima predstavljaju problem. Kako biste lakše funkcionisali i podneli toplotu, isprobajte neki od ovih saveta.

Rashladite zglobove

Posle boravka na visokoj temperaturi, stavite ručne zglobove pod hladan mlaz vode. Možete i čitave podlaktice. Na taj način hladite vene, a dokazano je da čim su nam vene hladnije i nama je hladnije i obrnuto.

Rashladite stopala

Kada su stopala hladna i ceo organizam se hladi. Možete se rashladiti tako što ćete stopala staviti u hladnu vodu ili obujete rashlađene čarape koje ste držali u fižideru.

Rashladite se hranom

Bilo bi dobro da leti unosite što više namirnica koje sadrže puno vode, kao što su lubenica, grejpfrut, krastavac. Jedite hranu koja se lako vari i obavezno unosite puno vode tokom leta.

Nemojte se tuširati ledenom vodom

Na velikoj toploti telo podiže svoju temperaturu i kada odete pod ledeni tuš javlja se velika temperaturna razlika. Ledeni tuš može da pomogne da se osetite prijatnije, ali čim izađete iz kabine i obrišete se već ste mokri. Zato bi bilo dobro da se tuširate vodom koja je za stepen, dva ispod vaše temperature tela.