Probajte da upravljate bespilotnom letelicom: Prvi festival dronova u Nišu

Prvi Medijana festival dronova na terenima u Brzom Brodu
Prvi Medijana festival dronova na terenima u Brzom Brodu

Radionicama o bespilotnim letelicima za građane danas se završava prvi Medijana festival dronova koji se održava na niškim terenima u Brzom Brodu.

Tokom prvog dana festivala, u subotu, 16. juna, bile su kvalifikacione FPV (First Peson View) trke za 20 prijavljenih takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Srbije.

Na osnovu postignutih rezultata takmičari će biti bodovani i rangirani na svetskoj listi vozača dronova
Takmičari će biti bodovani i rangirani na svetskoj listi vozača dronova; Foto: dronefest.rs

Drugog dana festivala, odnosno danas (nedelja, 17. Jun) od 10 sati počele su polufinalne trke u kojima svaki vozač drona ima specijalne naočare kroz koje vidi kretanje bespilotne letelice određenom stazom sa preprekama.

Dronovi se koriste za zabavu, ali i za snimanje važnih objekata i prostora, pa se primenjuju u zaštiti od šumskih požara i poplava, zatim za procenu rizika i štete na poljoprivrednim usevima, kao i za snimanja u službi civilne zaštite, rudarstva, građevine, niskogradnje, geodezije, arheologije itd.

Na osnovu postignutih rezultata takmičari će biti bodovani i rangirani na svetskoj listi vozača dronova. Najbolji će biti i nagrađeni.

Ova manifestacija se prvi put organizuje u Nišu, a zvanično prvi put i u Srbiji.

Zbog toga, posle takmičarskog dela festivala od 12 do 17 časova svi zainteresovani građani mogu da se upoznaju sa tehničkm mogućnostima dronova, kao i sa njihovom primenom i mogućnostima. 

Niš domaćin prvog Medijana festivala dronova
Niš domaćin prvog Medijana festivala dronova

Nišlije, probajte da upravljate dronom

“Takmičari će posle trka pokazati Nišlijama sve tehničke karakateristike bespilotnih letelica, a od 13 sati je i izložba FPV i drugih modela dronova i opreme. Mnogima će se pružiti prilika i da probaju da upravljaju dronom”, kaže jedan od organizatora festivala, Miroslav Mitić iz “Area Video Solution”.

Podsetimo, u Nišu je do sada dva puta bio organizovan “Dan dronova” u Nišu, ali ne i festival. Podršku prvom Medijana festivalu dronova pružaju Gradska opština Medijana i Visoka tehnička škola Niš.

Exe-Net