Priprema domaće kafe: Evo u čemu 90 od 100 ljudi greši

priprema domaće kafe
Foto: Ilustracija, Unsplash

Kako god je zvali, turska, odnosno domaća kafa deo je naše tradicije i predstavlja mnogo više od pukog kofeinskog napitka. S obzirom na dugu tradiciju, priprema domaće kafe razlikuje se od kuće do kuće. Ipak, ima nekoliko pravila koje treba slediti.

Priprema domaće kafe biće uspešna ukoliko koristite kvalitetnu mešavinu, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe.

U našoj kulturi, kafa predstavlja mnogo više od kofeinskog napitka. Ona okuplja porodicu, svedoči komšijskim tračevima, a ponekad i rađanju nove ljubavi. Za kafu se vezuju lepe uspomene jer nas ona spaja sa drugima.

Ono što malo ko zna je da za tursku kafu voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle. Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa.Dodajte po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu.

Promešajte da nema grudvica, pa vratite na vatru. Kada naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe

  • Previše mešanja ubija ukus.
  • Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe.
  • Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka.
  • Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji i bolji.

Izvor: Luftika

 

Dostava hrane u Nišu