Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali 85 osoba sa područja jugoistočne Srbije

Foto: MUP

Pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavlјeni izlivanjem bujičnih potoka.

Najviše osoba evakuisano je iz Doljevca, njih 32, zatim dve iz Leskovca, šest osoba iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz Zlatokopa kod Vranja. Tri osobe evakuisane su iz Pirota, 28 iz Bele Palanke i po jedna iz Dimitrovgrada i iz Donje Trnave kod Niša, navodi se u saopštenju. Pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi angažovani su usled izlivanja bujičnih potoka nakon obilnih padavina.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, proglašena je vanredna situacija u 12 lokalnih samouprava:

  •  na teritoriji gradova Niša i Leskovca,
  • na celoj teritoriji opština Žitorađa, Dolјevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Medveđa, Vladičin i Gadžin Han, Kuršumlija, i
  • zbog obilnih snežnih padavina, na delu opštine Prijepolјe (za šest mesnih zajednica).
Foto: MUP

Na teritoriji Nišavskog upravnog okruga situacija je stabilna. Svi vodotokovi drugog reda su se vratili u svoja korita dok u slivu Južne Morave. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog batalјona iz Niša su vršili crplјenje vode iz domaćinstava u Dolјevcu.

Na teritoriji Pčinjskog Upravnog okruga pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi u mestu Zlatokop izvršili su evakuaciju domaćih životinja i poplavlјenih domaćinstava.

U Topličkom upravnom okrugu, pripadnici VSJ Prokuplјe vršili su 11 crplјenja vode na teritoriji opština Žitorađe. Takođe i u reonu sela Badnjevac i to u selima Držanovac, Badnjevac, Jasenice i Donje Crnatovo.

Foto: MUP

Na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga Leskovac situacija je stabilna, a pripadnici VSJ Leskovac su vršili osam crplјenja vode na teritoriji grada Leskovca.

U Pirotskom upravnom okrugu pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi iz Pirota izvršili su evakuaciju 20 osoba, od toga  jedne trudnice. Evakuisano je i nekoliko grla sitne stoke iz poplavlјenog područja na ušću Morkanjske i reke Nišave. Stanje na ostaloj teritoriji Pirotskog upravnog okruga je stabilno, a vodotoci su u opadanju.