„Prihvatanje različitosti je ključ za srećno detinjstvo“ – zaključak sa panel diskusije „Kulturna tkanina roditeljsva“ u Nišu

International Education Centre iz Niša i Humanitarna organizacija „Nađi Raula“, organizolavi su panel diskusiju “Izazovi u roditeljstvu ranog razvojnog uzrasta u različitim kulturama – kulturna tkanina roditeljstva”.

Vi znate da je jedan od osnovih prioriteta naše humanitarne organizacije i naše porodice ulaganje u mlade ljude. Rani razvoj dece nam je važan. Danas smo želeli da damo naš
doprinos ovom događaju i rado smo ga podržali. Iako još uvek nisam otac, nadam se da će se to promeniti uskoro, ipak dolazim iz porodice u kojoj je očuvanje zdravog detinjstva bio
jedan od osnovnih prioriteta i mislim da je potrebno da sve više govorimo o zdravom detinjstvu“, izjavio je Jovan Milić, osnivač i globalni direktor Humanitarne organizacije „Nađi Raula“.

Na panel diskusiji govorilo se o različitosti, poštovanju i međusobnom razumevanju, a okupljeni roditelji su ekspertima postavljali pitanja vezana za razvoj dece.

„Za nas je tradicija važna prilikom vaspitavanja dece“, rekao je Marjan Zdravković, jedan od govornika, i dodao da je važno da se deca u ranom razvoju uče i različitosti.

„Svi mi smo različiti, ali upravo ta različitost može doprineti boljem društvu. Svakako, ponavljam, tradicija nas povezuje, ali prihvatanje različitosti je jedan od ključnih recepata za očuvanje zdravog društva“.

Dodao je i da je prihvatanje različitosti jedan od ključnih recepata za očuvanje zdravog društva.

Barbara Tolevska ispred IEC-a, ističe važnost multikulturalnosti u jednom društvu. Inače, i sama Barbara je dugi niz godina živela u Kanadi, pa je sama po sebi primer multikulturalnog društva.

„Ono što je važno da istaknemo jeste da živeti i učiti u poštovanju može samo da se ostvari ukoliko našu decu učimo u najranijem uzrastu tome. Poštovanje, tolerancija različitosti neophodni su za život u svakom gradu, naročito u većim zajednicama kao što je Niš”, rekla je Tolevska.

“Imamo puno mešovitih brakova, puno porodica iz inostranstva živi ovde. U našoj maloj zajednici imamo već četiri različite kulture. Mi našu desu učimo da je različitost jedina stvar koja nam je zajednička, da je u njoj snaga i da je u njoj lepota“ , zaključila je ona.

Ovo je prva u nizu panel diskusija koje će biti organizovane tokom godine, a sve sa ciljem da se roditelji podrže i ohrabre u edukaciji dece.