Pridružite se hiljadama ljudi koji posmatraju seobu ptica. U Nišu, izlet na Oblačinskom jezeru.

Foto - Posmatranje ptica u Kameničkom parku, 2022. autorke_Danice Cimbal

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve zainteresovane da se pridruže nekom od brojnih izleta koje se organizuju širom Srbije 30. septembra i 1. oktobra na kojima će se posmatrati ptice na jesenjoj seobi, a sve u okviru tradicionalne manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica.

Ove godine izleti će biti organizovani na 23 lokacije širom zemlje u poznatim rezervatima ili parkovima a među njima je Oblačinsko jezero kod Niša.

U prethodnih 30 godina organizovano je više od 45 hiljada izleta, a naše pernate komšije privukle su preko 1.3 miliona posmatrača širom Evrope i Centralne Azije.

“Lokacije gde se organizuju izleti se određuju na osnovu važnosti za ptice kako za gneždenje tako i kao usputne stanice za ptice selice. U ovom periodu godine možemo videti znatno veći broj vrsta ptica nego uobičajeno, upravo zbog vrsta koje se sele sa severa Evrope na jug. Pozivamo vas da se pridružite izletima širom Srbije kako bismo zajedno ispratili ptice, uživali u njihovoj raznovrsnosti i naučili nešto novo o njima”, kaže Mirjana Rankov, vodičkinja na izletu i ornitološkinja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Opšti cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je podizanje svesti o ugrožavajućim faktorima tokom gneždenja, migracija i usputnih stanica kao i o zimovalištima na Mediteranu i u Africi.

Na migratornom putu ptice se suočavaju sa velikim pritiscima, a najozbiljnije su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje od strujnog udara ili sudara sa dalekovodima, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica.

Učešće na izletima je besplatno, a za učešće je potrebno prijaviti se putem formulara.

Vodiči na izletima su iskusni poznavaoci i ljubitelji ptica, zaposleni i saradnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji će se truditi da zainteresovanima prenesu što više znanja o pticama.