Preventivni pregledi u Domu zdravlja: Rano otkrivanje raka povećava šanse za izlečenje

preventivni pregledi
Foto: Dom zdravlja Niš

U Domu zdravlja obavljaju se preventivni skrining pregledi, u cilju realizacije Nacionalnog skrining programa na rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog creva.

Preventivni pregledi se zakazuju, a iz Doma zdravlja pozivaju Nišlije da obave skrining preglede, jer na taj način pokazuju odgovornost i brigu za svoje zdravlje.

Skrining mamografija obavlja se za žene starosti 50-69 godina u Službi za radiološku dijagnostiku na prvom spratu Doma zdravlja Niš. Može se zakazati na broj telefona 018/503-556.

Skrining pregled na rano otkrivanje raka grlića materice, odnosno tzv. PAPA test, obavlja se za žene starosti od 25-64 godina u Službi za zdravstvenu zaštitu žena na prvom spratu. One žene koje imaju svog izabranog lekara javljaju se njemu. Dame koje nemaju karton niti svog izabranog lekara, a nisu javile na pregled u poslednje 3 godine mogu ovaj pregled zakazati putem telefona na brojeve 018/503-690 i 062/8044390.

Skrining na rak debelog creva namenjen je za muškarce i žene starosti od 50-74 godina. Radi se kod kuće, a hemdetekt test se dobija kod izabranog lekara u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih.