Preminuo Vladimir Jovanović (95), poslednji preživeli svedok dešavanja u logoru „12.februar“

Logor Crveni Krst
Logor Crveni Krst

Vladimir je preminuo u noći između 11. i 12. februara. Sahranjen je na Vrežinskom groblju.

Sa sobom je odneo svedočanstvo o zločinima. Ali je i ostavio svedočanstva koja je prenosio i učenicima..

Naš deda Vlada i u devedesetim je bio vrhunski učitelj, koji je i u tim godinama vešto prenosio svoja sećanja na logoraška vremena, prenosi Đorđe Bojanić.

Da se prisetimo da je deda Vlada u OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša 2017. i 2018. god održao potresna predavanja, tada jedini živi logoraš iz Južne Srbije koji je preživeo starahote zloglasnog logora Mathauzen.

Logor Crveni Krst je jedinstven po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika, 12. februara 1942. – koji je, dve godine kasnije, i sam doživeo logorašku sudbinu, zarobljen je bio bez ikakvog razloga… te iz Niša bio deportovan na Banjicu pa u zloglasni Mauthauzen.

Sećam se kako su ti mučenici, promrzli, ranjeni, gladni i pocepani, bežali po selima, a jedna manja grupa došla je i u moje selo, Kravlje. Nažalost, mnogo je golorukih ostalo na bodljikavoj žici, a zbog 11 poginulih Nemaca za odmazdu je streljano 1.100 ljudi, kazivao je deda Vlada učenicima.

Čika Vlada je bio zarobljen 1944.god u selu Kravlje i odveden u logoru CRVENI KRST gde je proveo 22 dana, zatim je deportovan u logor na Banjici, gde je bio u zarobljeništvo 33 dana a odmah zatim prebačen je u logor Mathauzen (Austrija) i na kraju u logor Guzen.

U logorima je proveo oko 8 meseci. Bio je blizu gasne komore… ali je srećom preživeo. Čika Vlada ne mrzi one koji su ga mučili, ali kaže da ih ne razume… kazivao je svoje sećanje deda Vlada učenicima.

U Srbiju po oslobađanju logora vratio se sa 40 kilograma, nisu ga mogli prepoznati ni oni koji su ga najbolje poznavali.

Bio je osnivač Društva preživelih niških logoraša.

Svake godine na dan obeležavanja proboja logora „12.februar“ Vladimir Jovanović bi odao poštu logarašima i držao govor.

Neka mu je laka zemlja i neka počiva u miru, naš deda Vlada!

Logor Crveni krst i Bubanj, ambijentalni čas iz istorije
2016. god čas su priredili, prof. istorije Đorđe Bojanić i učenici 8. razreda OŠ „Bubanjski heroji“ Niš

Exe-Net