Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije: Važio je za jednog od najobrazovanijih vladika u SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Amfilohije Radović. Foto: Srđan Ilić, Izvor: Insajder

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u KBC Crne Gore, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

“U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u KBC Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije”, navela je Mitropolija.

Ko je bio mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači, a na rođenju je dobio svetovno ime Risto.

Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Svetog Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Važio je za jednog od najobrazovanijih vladika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a napisao je i preveo više od 20 knjiga. Govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski, a u naučnom radu koristio se starogrčkim, latinskim i crkvenoslovenskim.

Uticajna ličnost u vrhu SPC sa političkom težinom

Mitropolit Amfilohije je nosilac drevnih titula: Egzarh Sveštenog trona pećkog, kao i Arhiepiskop cetinjski.

Bio je član Sinoda SPC, “crkvne vlade” u više saziva. Predsedavao je tim telom i bio zamenik obolelog patrijarha Pavla od kraja 2007. godine do njegovog upokojenja.

“Đed”, kako su ga zvali poštovaoci, predvodio je višemesečne litije u Crnoj Gori, protiv Zakona o verskim zajednicama, koji SPC smatra diskrimatorskim, što je, prema mnogim ocenama, doprinelo da vladajuća stranka Mila Đukanovića dobije manje glasova od opozicije na parlamentarnim izborima.

Uoči sazivanja konstituvne sednice Skupštine Crne Gore, sastao se sa liderima pobedničkih opozicionih stranka u manastritu Ostrog.

Kada je biran naslednik patrijarha Pavla, Amfilohije je na Saboru dobio najviše glasova, ali kako se poglavar SPC bira na “apostolski način”, žrebanjem, patrijarh je postao tadašnji episkop niški Irinej.

Izvor: Insajder

Global Digital Clinik