Preminuo čuveni kompozitor Kornelije Kovač

Izvor: wikipedia

Poznati srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81.godini. Kornelije Kovač je rođen u Nišu 1942. godine. Potiče iz muzičke porodice, njegov otac je bio violinista, dok je majka bila pevačica u operskom horu.

Svoju prvu kompoziciju “Pusti trotoari” Kovač je komponovao već sa četrnaest godina 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama.

Svoju karijeru je započeo 1961. godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju koje je stekao u Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Osnovao je svoj prvi bend BKB, koji je u to vreme postao poštovan džez trio. Godine 1963. učestvovali su na festivalu Ju džez, koji je bio održan u Bledu u Sloveniji.

Nakon što je bio u mnogim orkestrima u Bosni i Hercegovini, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. S njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji. Za sarajevske Indekse napisao je pesme “Boj na Mišaru” i “Ako jednom budeš sama”. Radeći sa Indeksima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka doneo je odluku da se preseli u Beograd. U Sarajevu, 1967. godine, na prvom plej bek festivalu „Vaš šlager sezone”, osvojio je prvo mesto s pesmom Moj profesor.

1968. godine Kovač je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

Kornelije Kovač je pisao muziku za mnoge popularne izvođače kao što su Olivera Katarina, Miki Jevremović, Zdravko Čolić, Miše Markovića i mnogo druge.

Radio je neko vreme i u Engleskoj na projektima sa planetarnim zvezdama poput Bernija Marsdena, gitaristu grupe Vajt snejk, Hansa Cimera i Pola Džonsa, bivšeg pevača grupe Manfred men.

Kovač je takođe radio na mnogim filmskim, pozorišnim i televizijskim projektima.

Kornelije je imao tri ćerke, Aleksandru, Kristinu i Anju. Aleksandra i Kristina Kovač se takođe bave muzikom, a nekada su imale duo bend K2. Bio је oženjen Spomenkom Kovač (tekstopisac i scenarista) koja je preminula 2005. godine. Takođe je imao i sina kog je dobio iz drugog braka nakon smrti Spomenke Kovač.

Kornelije Kovač je preminuo danas u svojoj 81.godini.