Premijera dugometražnog dokumetarnog filma „Rampart“

Foto: NKC
Foto: NKC

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa (Marko Grba Singh), uz prisusutvo autora održaće se u petak  3. februara u 19 sati u Maloj sala Niškog kulturnog centra.

Svetsku premijeru film je imao na Međunarodnom festivalu u Lokarnu, a domaću na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

U napuštenom stanu na obodu Beograda, sećanja na noćne more uporno se prepliću sa uspomenama iz detinjstva. U filmu su korišćeni i porodični arhivski snimci iz perioda 1998. i 1999. godine sa posebniim akcentom na period NATO bombardovanja.

Marko Grba Sing o naslovu filma:

„Reč – rampart mi je bila zanimljiva i nezamenjiva, jer na engleskom može da se tumači i kao imenica i kao glagol, uz značenje koje po mom mišljenju jako dobro opisuje atmosferu filma. To jeste bedem, utvrđenje, pa čak i neka vrsta skloništa. Film je o prostorima iz detinjstva, stanu i kući odrastanja, pa može da se kaže da su ti prostori neka vrsta bedema koji je čuvao sećanje od nestanka. Isto tako može da se odnosi na porodicu koja je u tim vremenima napravila neku vrstu bedema od spoljašnjeg sveta da bi nas zaštitila. Postoji i treća dimenzija koju će razumeti samo oni koji su igrali video igricu “Heroes of Might&Magic III.“

Marko Grba Sing je jedan od najtalentovanijih domaćih autora mlađe generacije, bavi se dokumentarnim i eksperimentalnim filmom, kratkometražnim i dugometražnim, a poslednjih godina je aktivan i kao umetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs.