Preduzetnička briga o sebi je važna za poslovni uspeh

preduzetnici

Briga o sebi je osnovni sastojak uspešnog preduzetničkog poduhvata. Vođenje biznisa oduzima značajnu količinu vremena i energije, a ako dozvolite da budete preopterećeni, pod stresom ili iscrpljeni, i vi i vaše preduzeće možete patiti.

Srećom, nekoliko jednostavnih saveta o upravljanju vremenom i određivanju prioriteta iz The Edge-a mogu da vas drže čvrsto na putu ka uspehu.

Dobro upravljajte svojim vremenom

Biti preduzetnik je posao 24/7, ali to ne znači da morate biti uključeni i dostupni 24 sata. Pokušajte da podesite redovno vreme početka i završetka posla i oduprite se porivu za vraćanjem nebitnih poziva ili e-poruka nakon radnog vremena. Delegirajte, gde je potrebno, na poslu i kod kuće. Dobro procenite kada odlučujete da li treba da angažujete spoljnu pomoć, bilo da se radi o poslovnim uslugama, poput veb dizajna ili IT-a, ili u svom domu, kao što su čuvanje dece , održavanje kuće ili čuvanje kućnih ljubimaca. Ne možete biti svuda odjednom, pa pronađite pouzdanu pomoć za male zadatke kako biste se mogli fokusirati na širu sliku izgradnje vašeg poslovanja.

Pametno upravljajte novcem

Novac je očigledan mogući izvor stresa, pa potražite načine da smanjite troškove koji imaju smisla. Na primer, postoji mnogo besplatnih i jeftinih načina da plasirate svoj posao. Društveni mediji su odličan primer, a možete čak i da kreirate logotip besplatno koristeći Adobe-ov besplatni onlajn proizvođač logotipa . Ovaj alat koristi veštačku inteligenciju (AI) za generisanje prilagođenih logotipa na osnovu vašeg unosa i izbora šablona. Takođe imate izbor grafike, ikona i drugih digitalnih sredstava, čineći kreiranje sopstvenog logotipa lakim.

Vežbajte i jedite pravilno

Lako je živeti na kafi i krofnama kada pokrećete kompaniju, ali to nije održiv plan na duži rok. Da biste ostali u vrhunskoj formi, potrebno je da redovno vežbate , bilo preko kućne teretane, fitnes centra, ili tako što ćete se posvetiti redovnoj fizičkoj aktivnosti radeći nešto u čemu uživate. Ovo može da varira od bavljenja sportom u školi, skijanja, planinarenja, druženja sa prirodom ili bavljenja plesom ili jogom.

Takođe vodite računa o tome šta jedete i pijete. Kuvana hrana i puno vode su dobri; pržena, slana hrana i previše sode ili alkohola nisu. Priprema obroka i zdrave grickalice na stolu mogu vam pomoći da ostanete na pravom putu.

Odvojite vreme za opuštanje

Prema Living Positive-u, kada živite užurbanim životom preduzetnika, morate da uložite koncentrisane napore da ugradite opuštanje u svoj raspored. Trebalo bi da postoje dnevne relaksacije – poput kratkih pauza svakih sat vremena kada idete u kratku šetnju ili istezanje; kao i značajnije napore, kao što je isključivanje telefona i laptopa uveče da biste gledali omiljeni program, ležernu privatnu večeru sa prijateljima ili voljenim osobama ili planiranje redovnih odmora i odmora gde možete ostaviti posao iza sebe.

Razvijte zdravu ravnotežu između posla i života

Svim profesionalcima bi bilo dobro da stvore dobru ravnotežu između kućnog i poslovnog života, ali kada ste preduzetnik – posebno onaj sa zaposlenima – to je još važnije. Važno je postaviti granice svojim direktnim izveštajima i uspostaviti jasna očekivanja. Takođe odvojite vreme da odvojite lične dane i povremeno radite na daljinu. Upravljanje timom ljudi je zadatak koji izaziva stres, zato dajte sve od sebe da ne samo da vodite računa o sebi uspostavljanjem zdrave ravnoteže između posla i privatnog života, već i da ohrabrite svoj tim da učini isto.

Ne dozvolite da se stres nagomilava

Redovno vršite samoprocenu da biste bili sigurni da jedete i spavate dobro, da odredite razumno radno vreme i da dobijete pomoć spolja koja vam je potrebna. Prekomerni rad otvara vrata greškama, propuštenim prilikama, pa čak i mentalnim i fizičkim problemima koji mogu uticati na vaš rad i zdravlje.

Biti preduzetnik je uzbudljiv poduhvat, koji zahteva kreativnost, izdržljivost i zdravu ravnotežu između profesionalnog i ličnog života.

Ne zaboravite, vi ste posao – brinuti o sebi znači voditi računa o svojoj kompaniji, zato se ponašajte ljubazno.