Predstavljanje knjige “Dobrovoljac za Aušvic: Preko granice hrabrosti” u NKC-u

U utorak 11. juna u 18 sati, u Maloj sali NKC-a biće predstavljena knjiga poljskog oficira Vitolda Pileckog iz Drugog svetskog rata “Dobrovoljac za Aušvic: Preko granice hrabrosti”.

Niški kulturni centar, Konzulat Republike Poljske u Nišu i Udruženje “Mark IX” u utorak 11. juna sa početkom od 18 sati u Maloj sali NKC-a organizuju predstavljanje knjige poljskog oficira iz II svetskog rata Vitolda Pileckog “Dobrovoljac za Aušvic: Preko granice hrabrosti”

Autor Vitold Pilecki je bio oficir poljske armije pred izbijanje Drugog svetskog rata i protagonista svojih neverovatnih životnih opredeljenja. Dovoljno je reći da je to jedini čovek na svetu koji je svoj život svesno posvetio sopstvenom stradalništvu za slobodu svog naroda, i to ne jednom, već dva puta.

“Ova knjiga je posvećena jednom čoveku, najvećem heroju Drugog svetskog rata i verovatno najvećem heroju svih vremena. Civilizacija na našoj planeti i ljudski rod od svog nastanka, ne poznaju sličnog čoveka i svaki istoričar u svom nastojanju da se upusti u komparaciju ove tvrdnje, verujem da bi se brzo saglasio sa ovim “epitafom”.

Knjiga je posvećena prvom od dva spomenuta Vitoldova stradalništva: ono u kome je odabrao da dobrovoljno bude uhapšen i nađe se u logoru Aušvic u toku trideset i jednog meseca (KL Auschwitz I; IX/1940 – IV/1943), kako bi u njemu formirao ilegalnu mrežu otpora među logorašima i u spoljni svet izneo istinu o tom najjezivijem od svih mesta koje ljudsko pamćenje beleži.

Izneo je informacije o stradanju pripadnika poljske inteligencije, sovjetskih ratnih zarobljenika i pripadnika jevrejskog naroda.

O drugom stradalništvu Vitolda Pileckog, onom u kome je izabrao da izbegne ugodnost ponuđenog života na Zapadu 1945. godine u trenutcima kada je njegova voljena Poljska bila zgrabljena u ruke staljinističke diktature, ova knjiga ne govori detaljno, tek ga spominje i pruža skromne foto – ilustracije.”

Učestvuju:

RAFAL PERL, ambasador Republike Poljske

OLIVERA SINĐELIĆ, konzul Republike Poljske u Nišu

LjUBINKO ĐURKOVIĆ, pukovnik u penziji

NEBOJŠA OZIMIĆ, istoričar

DUŠAN SIMIĆ, predsednik Udruženja „Mark IX”

Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani moći će da kupe knjigu od izdavača nakon promocije, po ceni od 1500 dinara.

Global Digital Clinik