Predstava “Žene iz Troje”, gostovanje NP “Zoran Radmilović”

Narodno pozorište
Narodno pozorište

Gostovanje Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara i Narodnog pozorišta Priština

Evripid
ŽENE IZ TROJE
Režija: Nebojša Bradić

Četvratak 6.2.2020 od 20h

LICA:
Hekuba: Ivana Кovačević
Кasandra: Ana Bretšnajder
Andromaha: Milena Jakšić
Jelena: Isidora Građanin
Taltibije, Feaks i Eris: Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković
Žene iz Troje: Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić, Кatarina Jeličić

“Evripidova tragedija evocira događaje posle pada antičke Troje koju su Grci osvojili zahvaljujući drvenom konju, a trojanske žene su žrebom podeljene među pobednicima kao robinje. Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke.

Predstava “Žene iz Troje” elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum…

Savremene Troje se nalaze u blizini antičke, a izbeglice koje dolaze iz pravca Bliskog Istoka svedoče o ravnodušnosti koju zapadni svet ima prema ljudskim osećanjima, bilo da su to duboka patnja ili nemoćni gnev zbog gubitka najbližih. Oni, koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik.

Adaptiranjem Evripidovog teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želimo da ukažemo da se radnja drame može događati svuda i u svakom vremenu. Time impliciramo da, u cikličnom odvijanju istorije, događaji drame mogu da se ponove u antičkoj Grčkoj, Drugom svetskom ratu, u Bosni, Кosovu, Iraku ili Siriji, a potencijalno ponovo u budućnosti.”

Nebojša Bradić, reditelj

Udruženje „Dunavfest“ Srbija učestvuje u realizaciji predstave „Žene iz Troje“ po Evripidovom tekstu, u režiji Nebojše Bradića. Кoproducenti predstave su Narodno pozorište Priština i Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.