Predstava “Staklena menažerija” FDU Cetinje dobila najveći broj nagrada na “Urban festu” u Nišu

Dodelom nagrada najboljima, završen je 19. Međunarodni studentski pozorišni festival “Urban fest” u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš. Predstave sa najviše nagrada na ovogodišnjem festivalu su u kategoriji omladinskih pozorišta “Večernja ruža”, Studio glume “Teatar 011”, Beograd, a u Kategoriji studenata dramskih fakulteta i akademija: “Staklena menažerija”, Fakultet dramskih umetnosti Cetinje

Gran-pri festivala, nagrada Ćele kula dodeljena je ekipi predstave “Staklena menažerija”, Fakultet dramskih umetnosti, Cetinje, za stilski ujednačena glumačka ostvarenja, doslednost autoru Tenesu Vilijamsu, za odličnu psihološku obradu i izvođenje tako složenih i kompleksnih likova koji žude za osmišljavanjem svojih usamljenih i uništenih života.

Nagrada Car Konstantin za najbolju mušku ulogu dodeljena je Milošu Kašćelanu za ulogu Toma Vingfilda u predstavi “Staklena menažerija”, Fakultet dramskih umetnosti Cetinje za kreaciju i izvođenje psihološki slojevitog dramskog lika i kretaivno iznošenje problema koji ima taj lik, rastrgnut između svoje porodice i vlastitog života. Na sceni je vidljiva njegova čežnja i želja da pobegne od nametnute realnosti koja ga muči kako bi osmislio svoj vlastiti život.

Nagrada Carica Teodora za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jovani Brnović za ulogu Laure Vingfild u predstavi “Staklena menažerija”, Fakultet dramskih umetnosti Cetinje za studiozno građenje lika, umerenost i svedenost u izrazu, precizno vođenje, kako govorne, tako i fizičke radnje unutar kompleksnosti zadate uloge. Glumica je uspela da do kraja iznese tragičnost i krhkost lika koji se poistovećuje sa staklenom figuricom jednoroga koji je deo njene staklene menažerije. Laura, sasvim izlolovana od spoljnjeg sveta, sazdaje svoj svet simbolizovan u njenoj kolekciji staklenih figurica.

Nagradu Naisa za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Igor Milikić za ulogu Ekrema u predstavi “Večernja ruža”, Teatar 011, Beograd, za maksimalnu scensku prisutnost, do detalja izgrađen lik kako u psihološkoj, tako i u jezičkoj obradi i izvođenju. Posebno upečatljiv u dramatičnim scenama sa devojkama koje ucenjuje i prodaje ali ih i sam iskorišćava.

Nagradu Naisa za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Jovana Petović, za ulogu Helene u predstavi “Večernja ruža”, Teatar 011, Beograd, za zaokružen i slojevit dramski lik , prirodnost i uverljivost u radnji i odnosima u veoma teškoj i poresnoj temi ove predstave. Posebno pleni emotivna i potresna ispovest u monološkom obraćanju direktno u interakciji sa publikom.

Global Digital Clinik