Predstava „Milunka“: Ispovest od prve puške do prve metle

Milunka
Foto: NKC

Povodom stogodišnjice Velikog rata Niški kulturni centar, Regionalni centar Niš i Komanda Kopnene vojske Srbije organizuju izvođenje predstave „Milunka“.

Predstava će biti odigrana u petak, 7. decembra, od 20 sati u sali Doma Vojske. Pozivnice se mogu podići u Regionalnom centru Niš.

Predsta je zapravo ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova, Milunke Savić, u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Vesne Stanković.

Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja. Među njenim odlikovanjima su i orden za hrabrost, Karađorđeva zvezda sa mačevima, medalja Miloš Obilić, dva ordena Legije časti… Ona je jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom.

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić.

Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i, iako je usuprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje…

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarl de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci. Istovremeno, noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

Tekst za monodramu napisala je glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Vesna Stanković, koja i igra Milunku Savić. Režiju potpisuje Petar Stanojlović.