Predsednik Udruženja ugostitelja Niša: Biće mnogo otpuštanja u januaru

predsednik udruženja ugostitelja
Foto: Ilustracija, Pixabay

Mere kojima se ograničava radno vreme dodatno su otežale i ugrozile opstanak mnogih ugostitelja. Sada su prihodi drastično smanjeni, rekao je za UGS Nezvisnost Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja Niša.

U Nišu je registovano 550 ugostiteljskih objekata u kojima je zaposleno gotovo 6.000 ljudi. Zbog pada obima posla za očekivati je da će 1. januara veliki broj radnika dobiti otkaz. Mnogi ugostitelji će biti primorani i da stave katanac na bravu, ističe predsednik Udruženja ugostitelja Niša.

“Minimalac koji ćemo dobiti u decembru neće bitno uticati na naš položaj, pogotovo ako se ima u vidu da se država nije izjasnila da li ćemo morati da platimo doprinose na decembarsku platu. Tako da mi ne znamo da li bi uopšte trebalo uzeti taj novac obzirom da nas opterećuje da i u januaru zadržimo radnike iako je naše poslovanje katastrofalno”, rekao je Mitić.

Zvanični podaci govore da turistički sektor u Srbiji učestvuje sa šest odsto u ukupnoj zaposlenosti, sa preko 70.000 prijavljenih radnika. Vlada Srbije je izdvojila 1,98 milijardi dinara kao meru podrške opstanku i razvoju ove privredne grane.

Predsednik Udruženja ugostitelja Niša kaže da će u januaru svi ugostitelji zabaležiti znatno veći gubitak nego što će imati koristi od minimalca koji iznosi 30.000 dinara.

Prihvatanje ove pomoći bi ih obavezalo da ni u januaru ne mogu da otpuste višak radne snage.

“Naši prihodi su drastično smanjeni. Nemoguće je da ostvarimo promet kojim bi mogli da platimo zarade i doprinose radnicima, komunalije, zakupnine i ostale državne obaveze. Ne preostaje nam ništa drugo nego da u januaru smanjimo broj zaposlenih ili da zatvorimo lokale i da sačekamo neka srećna vremena”, kazao je Mitić.

“Da bi se sprečio kolaps ugostiteljstva i da bi zaposleni sačuvali radna mesta, potrebno je da država interveniše sa značajnijim merama u ovom sektoru”, kaže.

Naglašava da ugostiteljstvo funkcioniše u “restriktivnim” okolnostima još od početka marta i da će takva situacija će potrajati najmanje do marta sledeće godine.

“Ne postoji privredna grana koja može da opstane u takvim uslovima poslovanja i da radi sa 30 odsto kapaciteta. Promet je prilično smanjen, a visina svih troškova je ostala ista. To je nemoguće izdržati”, ocenio je Mitić.

Na pitanje Nezavisnosti šta bi država Srbija trebalo da uradi kako bi se sprečio kolaps u ugostiteljstvu, Mitić kaže da ako država ne odvoji ozbiljna sredstva već sada u decembru, ugostiteljstvo će doživeti “brodolom“.

“Dosadašnje obaveze koje u reprogramu imamo prema radnicima država bi trebalo da otpiše. Zatim da nam uplati još tri minimalca bez obračuna doprinosa. Trebalo bi i da se svakoj firmi, u srazmeri sa padom prometa u odnosu na iste mesece prethodne godine, smanje obaveze prema državi”, predložio je predsednik niških ugostitelja.

“Država mora da preuzme odgovornost za opstanak ugostiteljstva bar do proleća”, kazao je on.

S obzirom na godinu dana stagnacije, dodao je Mitić, ugostiteljstvo će tek 2023. godine početi polako da ostvaruje profit.

“Narednu godinu, ako se izborimo s pandemijom, i 2022. potrošićemo na lečenju rana i vraćanju dugova nastalih ove godine”, zaključuje Bojan Mitić.

Izvor: Beta