Predsednik: Do podneva zaraženo 1.195 ljudi, i dalje bez uvođenja novih mera

prve vakcine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Foto: Arhiva

Predsednik Srbije rekao je, nakon sastanka sa direktorima svih kovid bolnica u zemlji, da je danas najteži dan od početka epidemije jer je do podneva registrovano 1.195 zaraženih korona virusom.

Predsednik je istakao da neće biti uvođenja novih mera, ali da će se strogo sankcionisati kršenje postojećih.

Vučić je rekao da će danas biti više od 1.200 kovid pozitivnih. Dodao je da je sa direktorima kovid bolnica razgovarao o sveobuhvatnom funkcionisanju zdravstvenog sistema i da neće biti novih mera, ali da će se strogo sankcionisati kršenje postojećih.

“Nismo ulazili u mere, to ostavljamo štabu stručnih ljudi. Mi smo se bavili pomaganjem tim ljudima u sprovođenju njihovih mera”, rekao je Vučić.

“Veoma oštro ćemo sankcionisati, one koje ne poštuju uvedene mere. To ćete već u danima koji su pred nama videti. Mi ne možemo da zatvorimo ekonomiju, život. Ono što je apsolutno minimalno to će morati da se poštuje”, dodao je on.

Istakao je da se razmatralo kako da se suprotstavimo zabrinjavajućim brojkama i šta može da se uradi kako bi se dodatno opremile bolnice.

Vučić je rekao da će biti proširenja kapaciteta za kovid pacijente, ali da se posebno razgovaralo o tome kako da non kovid pacijenti ne budu uskraćeni za negu i zdravstvenu zaštitu.

“Brojke svakako brinu, ali uz zabrinjavajuće brojke, situacija je značajno bolja nego u drugim delovima Evrope”, rekao je.

On je najavio i da je doneta odluka da do kraja godine, svi zdravstveni radnici, njih 120.000, dobiju jednokratnu podršku od 10.000 dinara. Takođe i stalno povećanje plata od 1. januara ide upravo njima.

Rekao je da se razmatra gde imamo probleme sa stučnim kadrom, kako bi se ubrzala obuka specijalista i internista za upotrebu respiratora. Istakao je da je problem to što nam je veliki broj lekara zaražen.

Izvor: Insajder

Dostava hrane u Nišu