Predlog za dane odmora – Praznik mimoze

Godišnji odmor ne morate koristiti uvek u isto vreme, i na način na koji to činite godinama unazad. Ako želite da probate nešto novo, odvojite nekoliko dana i otputujte u Herceg Novi tokom Praznika mimoze.

Ove godine festival počinje 17. februara i traje do 4. marta, što je idealno vreme da se oprostite od zime, „napunite baterije“ i optimistički uđete u prolećne mesece sa više svetlosti i sunca.

Praznik mimoze održava se 2023. godine 54. put. Manifestacija je već imala promociju u Beogradu, Novom Sadu i Sarajevu. Avio-prevoznici obećavaju povećanje broja letova ka Tivtu i čarter letove iz gradova regiona, a organizatori program bogatiji nego prethodnih godina.

Crna Gora je u proteklim decenijama sve zanimljivija destinacija, ne samo za goste iz susednih zemalja. Ekskluzivni turistički kompleksi i luksuzne nekretnine u Crnoj Gori , marine, velnes centri… postali su znakovi prepoznavanja, posebno Bokokotorskog zaliva. Kombinacija izvanrednih još uvek očuvanih prirodnih lepota, istorijskog i kulturnog nasleđa, na malom prostoru, u srcu Evrope, dovela je na obalu Jadrana bogate i moćne investitore. Stigla su velika imena – Hajat, Hilton, Karisma… Sotbi je otvorio svoje predstavništvo Sotheby’s Montenegro .

Gosti koji traže vrhunsku udobnost i smeštaj istovremeno tragaju za autentičnim doživljajima, pa su tako i tradicionalne manifestacije dobile nove posetioce.

Očigledno je da interesovanje za Dane mimoze svake godine raste. Zato predlažemo da odluku o putovanju donesete što pre. Iako možete napraviti aranžman u nekom drugom mestu, bolje je da budete što bliže Herceg Novom.

Tokom trajanja Praznika mimoze odvijaće se, uobičajeno, „Fešta od mimoze, ribe i vina“, na kojoj se gosti druže duž Hercegnovske rivijere, uz specijalitete podneblja – ribu, priganice i domaća vina. Mažoretkinje, trombonjeri, lokalne klape, gradska muzika i mnogo mimoza na svakom koraku doprinose jedinstvenoj atmosferi.

U okviru festivala svake godine se održavaju međunarodna Izložba cveća i Salon vina.

Pomenimo i bogat muzički program, u kojem će nastupiti zvezde regionalne scene – Marija Šerifović, Ivana Negativ i Đorđe David, Zvonko Bogdan, Neda Ukraden, Nikola Rokvić, grupa Galija, Toni Cetinski… Za ljubitelje elektro zvuka planirani su DJ programi. Prvi put, Praznik mimoze ostvaruje saradnju sa Exit festivalom. Tim povodom će na manifestaciji gostovati svetski poznati DJ Claptone i Konstrakta.

Književni gosti Praznika mimoze 2023 biće Vedrana Rudan i Ljubivoje Ršumović.

Predviđeni su i Bazar domaćih proizvoda i rukotvorina, sportski programi, trke ulicama Herceg Novog, pozorišne predstave za decu i odrasle. Kulturni centar Novog Sada će tokom Dana Novog Sada otvoriti izložbu pod nazivom „Oseti duh Novog Sada“.

Da li znate šta su briškula i trešeta? Ove dve igre sa kartama prisutne su duž hrvatskog i crnogorskog primorja. Karte su specijalne, tršćanske odnosno italijanske, a tokom Praznika mimoze biće odigran, kao i svake godine, turnir.

A picigin? To je igra na plaži ili u plićaku sa loptom, u kojoj će se takmičari oprobati poslednjeg dana festivala, 4. marta.

Najatratraktivniji programi Praznika mimoze su, svakako, karnevalske povorke i maskenbali za decu i odrasle. Međunarodni mimoza karneval biće održan na zatvaranju, uz Suđenje i spaljivanje lutke Krnevola (karnevala). Krnevol je, simbolično, glavni krivac za sve nedaće u Herceg Novom tokom protekle godine.

Mimoza je, inače, biljka koja potiče iz Australije. Odatle su je pomorci preneli u zemlje odgovarajuće klime, u kojima je mogla da opstane. Među tri stotine vrsta ovog dekorativnog drveta nalazi se i dvadesetak onih koje se uzgajaju u Boki kotorskoj.