Predavanje o Tunguskom događaju na Prirodno-matematičkom fakultetu

U sredu, 23. novembra 2022. godine, sa početkom u 20 časova, Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju predavanje “Kad je to puklo u pola osam ili bilo jednom u Tunguziji”.

Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor u penziji Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Predavanje se odnosi na Tungusku eksploziju, koja se desila 1908. godine. U istoriji čovečanstva bila je to najveća eksplozija na Zemlji, koja je izazvana udarom nekog kosmičkog tela. Posledice eksplozije bile su ogromne, ali kako se ona desila u praktično nenaseljenoj oblasti Sibira, nisu izazvale značajnije posledice po ljude. Iako su o ovom događaju napisani brojni radovi, monografije i knjige, do dana današnjeg su ostale brojne dileme o njegovoj prirodi, s obzirom da praktično nisu nađeni ostaci udarnog tela. Na predavanju će biti prezentovane razmere, karakteristike i opis ovog događaja, kao i rezultati njegovih dosadašnjih istraživanja. Osim naučno zasnovanih teorija, biće reči i o pseudo-naučnim i alternativnim istraživanjima.

Predavanje će biti održano u Amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Pristup zaineteresovanima je slobodan.

Ovo predavanje projekta je „Kako dohvatiti zvezde?“ koji AD Alfa realizuje u 2022/23 godini uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke.

Global Digital Clinik