Poznavanje ovog programa pomoći će vam da pronađete posao

intervju za posao

Microsoft Excel, jedan od najčešće korišćenih poslovnih programa širom sveta, neophodna je stavka u spisku vaših znanja, veština i sposobnosti, u vašem CV-u. Kako biste uspešno konkurisali na sva radna mesta koja želite, upoznajte prednosti ovog sofisticiranog programa za obradu i skladištenje podataka.

Microsoft Excel je objavljen 1985. godine i postao je verovatno najvažniji računarski program na radnim mestima širom sveta. Sa više od milijardu korisnika Microsoft Office-a globalno, Excel je postavio profesionalni standard u kancelarijskim poslovima za skoro sve što zahteva upravljanje velikim količinama podataka.

Bez obzira na radno mesto i poslovnu nišu, zaposleni sa naprednim poznavanjem Excela uvek su na ceni, jer se ovaj poslovni alat koristi gotovo za sve – od analize prihoda, raspodele budžeta ili organizovanja prodaje.

Zašto je bitno poznavanje MS Excel-a?

Na osnovnom nivou, MS Excel se koristi za čuvanje informacija, analizu, sortiranje i izveštavanje. Izuzetno je popularan,  jer su tabele veoma vizuelno privlačne i prilično jednostavne za korišćenje. Neke od najčešćih poslovnih upotreba MS Excel-a su za poslovnu analizu, upravljanje ljudskim resursima, izveštavanje o učinku i upravljanje operacijama. 

Napredno poznavanje Excel-a je od vitalnog značaja za većinu kancelarijskih profesionalaca danas, a jače Excel veštine mogu otvoriti vrata mogućnostima za unapređenje i liderske pozicije. Excel je moćan program, ali ne može da funkcioniše sam. Potreban mu je pametan i obučen korisnik, kako bi iskoristio sve što Excel može da ponudi, da bi obezbedio najbolje rezultate za svoju kompaniju.

Bilo da tražite posao, razmišljate o promeni radnog mesta ili napredovanju na postojećem, temeljno poznavanje rada u MS Office paketu programa, a naročito Excelu, otvoriće vam vrata do brojnih poslovnih ponuda. Ako vaše poznavanje Excela nije na zadvidnom nivou, vreme je za usavršavanje – Excel kurs će vas za relativno kratko vreme uputiti u sve funkcije ovog programa.

Kursevi su danas globalno priznata metoda ovladavanja novim znanjima i veštinama. Verodostojni su, detaljni, precizni i informativni. Online kursevi Excela i ostalih programa MS Office paketa unaprediće vaše poslovne sposobnosti i učiniti vas jednim od najpoželjnijih poslovnih kandidata.

Za šta se sve koristi Excel?

Ako mislite da se Excel koristi samo za skladištenje podataka, varate se. Njegova upotreba je mnogo raznovrsnija. Evo nekih od zanimljivih funkcija Excel-a, za koje možda niste znali:

Analiza poslovanja

Primarna upotreba Excel-a na radnim mestima je poslovna analiza, kojom se prikupljeni podaci koriste za donošenje odluka. Preduzeća prirodno prikupljaju veliki broj podataka u svojim svakodnevnim aktivnostima, a to mogu biti podaci o prodaji proizvoda, saobraćaju na web sajtu, potrošnji na zalihe, potraživanjima za osiguranje itd.

Upravljanje ljudskim resursima

Jedna od najboljih upotreba Excel-a u poslovanju je upravljanje ljudskim resursima. MS Excel je moćan način za organizovanje informacija o ljudima, bilo da su zaposleni, kupci, potencijalni kandidati ili polaznici obuke. U Excel-u se mogu čuvati lični podaci. Red ili kolona unakrsne tabele može da se koristi za pojedinačni zapis koji može da sadrži informacije kao što su ime, email adresa, datum zaposlenja, kupljeni artikli, status pretplate i poslednji kontakt.

Upravljanje operacijama

Mnoga preduzeća se oslanjaju na Excel za upravljanje svakodnevnim operacijama. Poslovne aktivnosti često mogu uključivati prilično komplikovanu logistiku. Tokovi zaliha treba da se kontrolišu kako biste mogli da održite nesmetano odvijanje operacija – i bez prevelikih zaliha na određenim artiklima. To znači praćenje transakcija dobavljača i klijenata, navođenje kritičnih datuma i upravljanje vremenima i rasporedima. Prednost Excela u ovom domenu ogleda se u jednostavnosti, što omogućava da ga koriste mnogi ljudi i bez rizika od programskih grešaka.

Izveštavanje o učinku

Praćenje učinka i izveštavanje je specijalizovana vrsta poslovne analize koja se može efikasno uraditi korišćenjem MS Excel-a. Na primer, mnogi računovođe i dalje koriste Excel (delimično zato što je kompatibilan sa računovodstvenim softverom zasnovanim na oblaku). 

Podaci se u izveštaj pretvaraju kreiranjem izvedene tabele. Umetanjem zaokretne tabele i povezivanjem sa podacima, možete brzo dobiti dodatne korisne informacije iz skupa podataka. Zaokretne tabele imaju brojne ugrađene funkcije koje omogućavaju zadatke kao što su brojanje i sumiranje određenih tipova podataka unutar skupa podataka.

Administrativni poslovi

Administrativni radnici u kancelarijama koriste Excel za unos i skladištenje ključnih administrativnih podataka. Isti podaci mogu se naknadno koristiti za računovodstveno i finansijsko izveštavanje, kao i za poslovnu analizu i izveštavanje o učinku.

Osim čuvanja evidencije, Excel je koristan u svakodnevnim zadacima kao što su fakturisanje, plaćanje računa i kontaktiranje dobavljača i klijenata. To je alat za sve namene za praćenje i upravljanje kancelarijskim aktivnostima.

Strateška analiza

Strateška analiza je mesto gde su poslovne odluke usko povezane sa podacima i formulama u tabelama. Excel se koristi za vođenje radnji kao što su ulaganja i alokacija sredstava. Analiza tabela je dizajnirana da informiše poslovne odluke na specifičan način.

Upravljanje projektima

Projekti su poslovne aktivnosti koje obično imaju budžet i datum početka i završetka. Planovi projekta se mogu staviti u Excel radnu knjigu, koja se zatim može koristiti za praćenje napretka i održavanje projekta prema planu. Prednost korišćenja Excel-a je u tome što možete lako da delite radnu knjigu projekta sa drugim kolegama, uključujući i ljude koji nemaju pristup vašim jedinstvenim poslovnim softverima.

Administracija ugovora

Excel pruža jednostavan način za beleženje detalja ugovora, uključujući datume, prekretnice, rezultate i plaćanja. Dostupni su mnogi različiti šabloni za upravljanje ugovorima, koji se mogu prilagoditi da odgovaraju određenom tipu ugovora ili fazi životnog ciklusa ugovora.

Poznavanje MS Excel-a spada u veštine koje su veoma korisne na radnom mestu. Excel se ne koristi u svim poslovima, ali je njegova uloga široko rasprostranjena. Poznavanje rada u tabelama i grafikonima ovog programa pruža vam mogućnost da radite na različitim pozicijama i da se na svakoj dobro snalazite. Jednom kada upoznate Excel shvatićete da je rad u ovom programu pravi užitak i rado ćete ga koristiti za obavljanje krajnje jednostavnih i krajnje sofisticiranih radnih zadataka.