Poznajete mlade i talentovane ljude? Predložite ih za Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“

Nađi Raula

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša uz podršku porodice Milić i Centra za inovacije „ITKonekt“ iz Beograda i ove godine organizuje dodelu nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“.

Podsetimo, nagradu je osnovao i utemeljio mladi aktivista iz Niša Jovan Milić, koji je želeo da oformi priznanje koje će se dodeljivati isključivo mladim i inspirativnim ljudima.

„Negde je moja osnovna ideja ta da se mladim ljudima ukaže javna zahvalnost za izvanredna dostignuća. Nagrada je nastala po uzoru na čuvene Kjoto nagrade i srećni smo da svake godine vlada veliko interesovanje, kako javnosti, tako i kandidata. Samo u prošloj godini je bilo preko 110 pristiglih prijava što je za nas veliki uspeh. I sam nekada bio u koži brojnih mladih talenata i dobro znam koliko je važan –vetar u leđa- mladim ljudima u Srbiji i svetu“ – ističe Milić.

Podsetimo, nagrada „Svetislav Milić“ dodeljuje se u šest kategorija i to: nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, humanitarni rad i mirna borba za ljudska prava, sport, institucija godine i specijalno priznanje. Svake godine se dodeljuju i Plakete mira, pojedincima koji svojim radom poboljšavaju položaj mladih, ali i medalja humanosti. Nagrade se dodeljuju učenicima, studentima i mladima do 35 godina starosti.

„Pozivamo sva zainteresovana lica da prijave svoje kandidate. Neophodno je da popune formular i da isti pošalju na našu adresu. Uvereni smo da će sedmočlana komisija i ove godine imati jako težak zadatak, ali je to dokaz da za Srbiju i svet ima nade“ – ističe Milić i dodaje: „Konkurs za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, otvoren je do 1.10.2022. , imena dobitnika biće saopštena u prvoj nedelji novembra, dok je svečana dodela zakazana za 15. novembar.

Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“ prošlog puta dobili su: Emilija Jovanović, Lazar Stošić, Ana Mitić i Jelena Ivančić u oblasti nauke i obrazovanja, Petra Spasojević i Luka  Milojković u oblasti kulture i umetnosti, Dejana Bačko i Radovan Novaković u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava, Dimitrije Ristić i Aleksandar Nikolić u oblasti sporta, Danica Vukajlović i Jovana Glidžić dobile su specijalna priznanja za uspehe u nauci, odnosno aktivizmu, dok su institucije godine bile Matematička gimnazija u Beogradu i OŠ „Radoje Domanović“ u Nišu.  Nagradu i ove godine podržava „ITkonekt“, koji organizuju najveći IT sajam i konferenciju u regionu. Osim Beograda, ITkonekt se organizuje i u Nišu, zahvaljujući čemu ovaj grad posećuju poznati svetski IT predavači.  Za nagradu „Svetislav Milić“, prema pravilniku Nagrade mogu se predložiti pojedinci i/ili institucije. Predloge mogu poslati pojedinci i/ili institucije. Kandidati ne mogu samostalno da se prijave.

Potrebno je poslati nominacije koje trebaju da sadrže: kratku biografiju kandidata – popunjeni formular prijave, koji je moguće preuzeti na sajtu organizacije (www.findraoul.tk), opis aktivnosti, relevantne dokaze, odnosno linkove ka web stranicama, gde se komisija može detaljnije upoznati sa radom kandidata. Predloge je potrebno poslati na jednom od tri zvanična jezika nagrade: srpskom, engleskom ili švedskom.

Predloge sa pratećom dokumentacijom potrebno je poslati na mejl: sma.nominacije@gmail.com najkasnije do 1.10.2021. godine u ponoć. Formular za prijavu moguće je preuzeti na sajtu www.findraoul.tk Nakon toga očekuje se da zaseda komisija koja će doneti jednoglasnu odluku o dobitnicima, kojima će priznanja biti uručena na svečanoj ceremoniji dodele nagrada u novembru. Priznanja mogu dobiti mladi ljudi iz Srbije, Evrope i sveta.

Svetislav Milić, rođen je 9.10.1936. godine u Jasenici (opština Žitorađa), gde je i završio osnovnu školu.

Nakon toga upisuje Vojnu školu tadašnje FNRJ. Na doškolovanju u Banja Luci je bio par godina, upravo u tom gradu je upoznao i svoju devojku, kasnije suprugu Ljubicu. Službovao je u velikom broju gradova, te je celu svoju porodicu selio za Kovilovo, Negotin, Sisak, Leskovac i poslednji put za Niš, gde ostaje do svoje smrti. U penziju odlazi kao stari zastavnik.  Dobitnik je velikog broja odlikovanja koji su mu dodeljeni za vojne zasluge. Uvek je svojoj porodici govorio da budu korisni zajednici i da pokušaju da pomažu, te je učestvovao i u radnim akcijama. Čitavog radnog veka se borio za pravdu, istinu i ljudska prava i to u zemlji, gde nije smelo mnogo toga da se govori.

Preminuo je 11.11.2004. u Vojnoj bolnici u Nišu, a uz dozvolu njegove porodice formirano je priznanje sa odgovarajućim sloganom: „Mladima od srca“.

Ovo je prvo privatno priznanje ovakvog tipa u Srbiji, a svake godine vlada veliko interesovanje javnosti.

Global Digital Clinik