PozitivNI: Nišlije će četiri dana slaviti ljubav, umetnost, sport i prijateljstvo

Sve je moguće kad smo pozitivNI
Sve je moguće kad smo pozitivNI

U Nišu će se i ove godine održati „PozitivNI“ festival, a za razliku od prethodnih godina odvijaće se na dve lokacije, u parku Čair i u Dušanovoj ulici. Trajaće četiri dana, i to od 31. maja do 3. juna, a ulaz za sve događaje će biti slobodan.

To je jedini ulični art festival u Nišu i jedna od najposećenijih manifestacija u južnoj Srbiji.

Nastao je 2015. kao osvrt na urbanu kulturu nekada. Okuplja umetnike svih oblasti umetnosti, amatere i profesionalce svih generacija.

Priliku da prikaže svoj rad kroz festival je do sada dobilo preko 400 umetnika i mladih stvaralaca. Festival podržava Grad Niš.

Sve je moguće kad smo pozitivNI
Sve je moguće kad smo pozitivNI

KlasičNI – 31. maj; Park Čair, 18-22h

“Prvi dan je posvećen klasičnoj umetnosti i sva dešavanja su u paku Čair. Učesnici programa su studenti Fakulteta umetnosti ali i drugi izvođači i stvaraoci iz sveta klasične umetnosti. Biće organizovana izložba slika, ali će i sami učesnici slikati tog dana, a u večernjim satima planiran je koncert klasične muzike , kojim će biti i otvorrn ovogodišnji PozitivNI festival”, najavljuju organizatori.

AlternativNI – 1. jun; Park Čair, 18-01h

Ljubiteljima nešto modernije muzike i umetnosti ili pak mlađoj populaciji namenjen je drugi dan festivala koji se, takođe, održava u parku Čair.

„Drugi dan rezervisan je za modernu umetnost. Posetioci će moći da se upoznaju sa stripom, grafitima, body art-om, alternativnim plesom, džez baletom… A takođe će moći i da se oprobaju u svemu tome! Biće dosta štandova na kojima će biti izložen nakit. U večernjem programu će na bini „Čair“ prvi put u Nišu će nastupiti bendovi „IRIE FM“ i „Zemlja gruva!“, a na bini „Mostić“ deset, na konkursu izabranih, bendova rok i alternativne muzike“

Sve je moguće kad smo pozitivNI
Sve je moguće kad smo pozitivNI

RadosNI – 2. jun; Park Čair, 10-20h; NIški, Dušanova ulica, 18-01h

Organizatori nisu zaboravili ni na najmlađe Nišlije pa su njima posvetili treći dan festivala koji se održava u parku Čair.

„U prepodnevnim satima ovog dana nastupaće deca za decu. Biće organizovane i radionice različitog sadržaja, kao i celodnevni nastupi najmlađih muzičara, plesača, pevača, horova i orkestara. Osim toga, jedni od najpoznatijih jutjubera imaće svoj nastup, ni manje ni više nego Yasserstain. U večernjim časovima u Dušanovoj ulici oživljavamo duh starog urbanog Niša iz 80tih godina. Biće organizovane izložbe stripova i ploča, zatim revija, a biće i slikara i portretista. Očekuju nas koncerti izuzetnih tribjut bendova – „Amy’s House“ (tribute to Amy Winehouse) i „The GIFT“ (tribute to David Bowie)“

PrirodNI –3. jun; Park Čair, 10-20h

Poslednji dan festivala biće obeležen velikim izletom na Čairu.

„Biće to dan u znaku porodice, sporta i rekreacije, gde će svi posetioci moći da se igraju i zabave uz različite rekvizite i treniraju sa sportistima niških sportskih klubova“, najavljuju organizatori.