Povodom gradske slave besplatan obilazak Narodnog muzeja

besplatan obilazak
Narodni muzej Niš

Narodni muzej Niš obeležiće gradsku slavu, Svete cara Konstantina i caricu Jelenu, besplatnim obilascima svih objekata.

Slava grada Niša, Sveti car Konstantin i carica Jelena, obeležava se 3. juna. Tom prilikom, Narodni muzej Niš odlučio je da sve posete budu besplatne za individalne domaće posetioce. Besplatni obilasci važe za sve objekte Narodnog muzeja od 3. do 7. juna 2020. godine.

Muzejska postavka raspoređena je u nekoliko zgrada u Nišu. U zgradi u ulici Milojka Lešjanina smešteno je istorijsko odeljenje pod nazivom Muzej NOB-a, a u zgradi bivše banke, ulica Nikole Pašića izložena je stalna arheološka postavka. U Sinagogi se nalazi Umetnička galerija, a posetiocima je na raspolaganju i stalna postavka spomen muzeja na logoru Crveni  krst.

Narodni muzej u Nišu je kompleksnog tipa. Njegove fondove čini preko 40 000 predmeta, iz oblasti arheologije, istorije i istorije umetnosti, a poseduje i dve spomen  zbirke. Stara se i o kulturnim dobrima od izuzetnog značaja: arheološko nalazište Medijana, spomenik Ćele kula i memorijani muzej ”12.februar”.

Muzej svoju delatnost sprovodi kroz odeljenja za arheologiju, numizmatiku i epigrafiku, istoriju, istoriju umetnosti, etnologiju, odeljenje književne zaostavštine, edukacije, dokumentacije i konzervacije. Poseduje  fotolaboratoriju i biblioteku sa preko 14 000 publikacija, među kojima je veliki broj starih i retkih izdanja.

Praznik Sveti car Konstantin i carica Jelena, se svečano proslavlja u Nišu – gradu gde je i rođen ovaj mnogozaslužni utemeljivač hrišćanstva. Kao esnafsku slavu ovaj praznik proslavljaju kujundžije i železničari.

Dostava hrane u Nišu