Posledice podzemnih voda u Novom Selu: Uništena firma, domaćinstvo i oranice

Poslovni objekat privatne firme u Naselju 9 maj
Poslovni objekat privatne firme u Naselju 9. maj

Kuća Miodraga Mitrovića u Naselju 9. maj je kompletno pod vodom, iako je renovirana pre dve godine.

Kako kaže, sada mora da čeka da se voda prirodnim tokom povuče, za šta je potrebno najmanje dva meseca. Do tada, ovaj samohrani otac mora da brine o svoje dvoje dece.

Kuća Miodraga Mitrovića

Ovo nije prvi put da se on i još mnogi drugi susreću sa problemom podzmenih voda usled topljenja snega i padavina.

“Pre tri godine se isto izlila voda iako nije bilo atmosferskih padavina i povukla se zahvaljujući pumpama”, kaže stanovnik ovog niškog naselja.

2014. mu je kuća bila pod vodom, nakon čega mu je kuća renovirana, za šta mu nije pomogao Grad Niš, i donacije dobrih ljudi, koji su svojevoljno prikupili novac.

Drugi okrivljuju da su podzemne vode aktivirane kada je počela izgradnja firme nedaleko od naselja.

Vlasnik jednog poslovnog objekata u Naselju 9. maj je takođe revoltiran situacijom. Kako kaže, voda mu je uništila proizvodni pogon.

Poslovni objekat privatne firme u Naselju 9.maj
Poslovni objekat privatne firme u Naselju 9.maj

Predsednik Gradske opštine Palilula, ističe da je razlog za pojavu podzemnih voda nemar, građana koji tu žive.

Ipak, u jednom se svi slažu. Problem mora biti trajno rešen.

Prema rečima predsednika opštine Palilula, usled podzemnih voda, osim u Novom Selu, bilo je problema i u Gabrovcu i Lalincu.

U selu Malošištu, u opštini Doljevac, posle obilnih padavina pokrenulo se klizište i oštetilo pet kuća. Vodostaji reka u Srbiji se prate. Rastu Ibar, Južna i Velika Morava s pritokama. Nadležne službe su na terenu. Kod Paraćina je za saobraćaj zatvoren lokalni put Čepure-Raševica.

“Pronalaze se rešenja za probleme u Novom Selu, gde dobar deo kanalizacione mreže ne postoji. Zahvaljujem se JKP Median-i i Naissus-u jer su na vreme preduzeli sve neophodne mere i sprečili probleme većih razmera. Uradićemo sve u okvirima zakona da pomognemo sugrađanima kojima je pomoć potrebna da saniraju štetu“, rekao je predsednik GO Palilula, Aleksandar Ždrale.

On je apelovao na građane da ne bacaju otpad u kanale za odvod atmosferskih padavina “jer to posebno otežava rešavanje problema”, poručio je Ždrale na konferenciji Štaba za vanredne situacije u Nišu.  

Global Digital Clinik