Pomoć turizmu: Milion evra za otklanjanje posledica krize na jugoistoku Srbije

zabrana putovanja
Srbija i EU / Foto: European commision, Insajder

U okviru projekta „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ dodeljeno je milion evra za otklanjanje posledica pandemije u sektoru turizma u Srbiji.

Sredstva su namenjena za 120 projekata, a dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije. Ova pomoć trebalo bi da pomogne oporavku turizma.

Najveći broj korisnika bespovratne pomoći, u visini do 10.000 evra po projektu, bavi se pružanjem privatnog smeštaja za turiste (52 preduzetnika). Podržani su i kampovi, restorani i pružaoci različitih ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je turizam velika prednost Srbije i da ga zato treba dalje razvijati.

„Turizam nisu samo veliki ponuđači već i mali porodični poslovi, domaćinstva, hoteli i sve njih treba podržavati. Zato smo namenili milion evra da pomognemo etno turizam i da ublažimo posledice pandemije“, objasnio je Fabrici na onlajn konferenciji.

Više od 450 projekata konkurisalo za sredstva

„Ovaj projekat je deo šireg projekta koji EU sprovodi za pomoć Srbiji. U februaru i martu je izglasano 50 miliona evra za prvu sanitarnu pomoć, a kasnije još 78 miliona evra za pomoć privredi“, rekao je Fabrici.

Najavio je i pokretanje projekta davanja uverenja čistoće i bezbednosti, kako bi predstavnici srpskog turizma mogli da prođu kroz obuke i protokole dezinfekcije.

Vođa projektnog tima „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec rekao je da je najvažnije da se projekat sprovede u praksi.

„Bilo je još projekata koji su zavredili našu podršku, ali ćemo narednih meseci objaviti još jedan konkurs i to će biti prilika za one koji sredstva nisu dobili sada“, istakao je Bec.

Prema njegovim rečima, projekat je usmeren na male preduzetnike jer su oni i najpogođeniji krizom.

Bec očekuje da će im projekat pomoći da unaprede svoju ponudu, da mogu da investiraju i da se pripreme za novu zimsku sezonu, ali i onu naredne godine.

Pravo učešća na konkursu imala su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Dobitnici sredstava iz Istočne Srbije saglasni su da će im sredstva pomoći da prevaziđu krizu, kao i da unaprede svoje kapacitete i ponudu.

Oni su istakli da bi trebalo ulagati u infrastrukturu, kao i u promociju turizma Istočne Srbije koja ima bogatu ponudu.

„#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansira EU sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Izvor: Insajder