Poljoprivrednici u Srbiji ponovno blokiraju puteve zbog nezadovoljstva otkupnim cenama

protest poljoprivrednika

Poljoprivrednici u Srbiji su drugi put u manje od godinu dana blokirali puteve traktorima kao vid protesta protiv niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda.

Nakon neuspešnih razgovora s predstavnicima vlade u ponedeljak, 15. maja, protesti su započeli u utorak na više saobraćajnica, uključujući i centar Novog Sada, najvećeg grada u Vojvodini. Poručili su da, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u naredna dva dana, planiraju masovni protest u Beogradu.

Poljoprivrednici zahtevaju povećanje subvencija po hektaru obradive površine, podizanje premije za litar mleka sa 15 na 20 dinara, minimalnu otkupnu cenu mleka od 78 dinara po litru uz dodatni prihod na dodatnu vrednost (PDV). Na listi zahteva je takođe i da se ne obračunava akciza i PDV na dizel gorivo, uvođenje prelevmana na uvozne mlečne proizvode iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA, kao i povećanje trenutne subvencije po kravi za 10.000 dinara, sa sadašnjih 30.000 dinara.

Ovi zahtevi su prethodno predati vladi, ali Marijan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije, ih je opisao kao “nerealne” i izjavio za BBC na srpskom jeziku da su poljoprivrednici sami sebi “pucale u glavu”.

Nezadovoljstvo poljoprivrednika traje već godinama, a povremeno dolazi do blokada saobraćajnica. Jedan od poslednjih većih protesta dogodio se u avgustu 2022. godine kada su ratari osam dana blokirali puteve u Vojvodini, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, uključujući i centar Novog Sada. Nakon osam dana, vlada je izašla u susret njihovim zahtevima.

Poljoprivrednici su već duže vreme upozoravali na sve lošiji položaj u odnosu na uvoznu robu i teže poslovanje, dok stručnjaci ističu značajno smanjenje stočnog fonda. Nezadovoljstvo se takođe odražava i na potrošače, jer su cene svih proizvoda idu u nebesa