Pokret za decu tri plus: PONOSNA KOLEVKA ZA NIŠ

Medijana za bebu više; Foto: GO Medijana
Medijana za bebu više; Foto: GO Medijana

Grad Niš  iz godine u godinu sve više novčanih sredstava u budžetu izdvaja za podsticaj nataliteta.

„Pokret za decu tri plus“ je iz tog razloga Gradsku opštinu Medjana svrstao u „Top pet“ lokalnih samouprava u Srbiji, koje imaju za cilj povećanje broja novorođene dece.

Svečana dodela nagrade  

Naime, ova niška opština dobila je priznanje Ponosna kolevka koju će predsednik Pokreta Vladica Gavrilović dodeliti predsedniku Medijane, Nebojši Kociću u ponedeljak, 26. februara.

Priznanje “Pokreta za decu tri plus” dobili su i grad Loznica – Zlatna kolevka, Opština Nova Varoš – Srebrna kolevka, Opština Kuršumlija – Bronzana kolevka , Opština Čajetina – Ponosna kolevka.

Prema popisu iz 2011. godine u Srbiji bilo 7,8 odsto porodica sa troje i više dece a da bi nas u budućnosti bilo kao danas, potrebno je da bude barem 45 odsto takvih porodica.

Priznanje "Ponosna kolevka" za nišku opštinu
Priznanje “Ponosna kolevka” za nišku opštinu

Kartica za mamu i bebu

Jedna od poslednjih akcija populacione politike Gradske opštine Medijane je bila “Medijana za bebu više” i “Kartica za mamu i bebu” kojom su pozvali odgovorne kompanije i privatne preduzetnike da se uključe u populacionu politiku opštine.

“Želja je da mamama sa područja Gradske opštine Medijana pružimo mogućnost popusta prilikom kupovine i korišćenja usluga u apotekama, poliklinikama, marketima, restoranima, kozmetičkim i frizerskim salonima. Karticu za popust moći će da dobiju Nišlijke koje žive na području Gradske opštine Medijana, a čije bebe još nisu napunile godinu dana, koliko će i važiti data kartica. Visinu popusta kao i učestalost korišćenja popusta (pri svakoj kupovini, jednom mesečno ili drugačije) odrediće sam donator”, kažu u ovoj opštini.

Spisak firmi koje su se pridružile akciji biće objavljen na sajtu i Fejsbuk stranicama Gradske opštine Medijana.

Podsetimo, opština Medijana svake godine budžetom predviđa značajna sredstva za podsticaj nataliteta (roditeljski dodatak za svako treće rođeno dete – 120.000 dinara, za vantelesnu oplodnju u okviru Fonda Sveta Petka itd.)

Global Digital Clinik