Pokrenuta istraga protiv jedne osobe povodom prijavljenog silovanja u kafiću u centru Niša

kućni pritvor

Više javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo je istragu protiv jedne osobe zbog krivičnog dela silovanja koje je 30. decembra prošle godine prijavila devojka (29), navodeći da se dogodilo u kafiću u centru grada, saznaje Danas.

Ovaj slučaj, koji su od početka pratile kontradiktornosti, uznemirio je javnost i doveo do protesta ženskih nevladinih organizacija.

„Pokrenuli smo istragu protiv jednog lica zbog krivičnog dela silovanje i u postupku istrage u toku je preduzimanje neophodnih dokaznih radnji“, kazali su u niškom VJT za naš medij.

Istraga se, inače, u zavisnosti od prikupljenih dokaza, može završiti podizanjem optužnice ili njenim obustavljanjem.

Prema dostupnim podacima, devojka je prijavila niškoj Policijskoj upravi da je silovana u toaletu kafića u centru grada 25. decembra prošle godine, a potom je pre poligrafskog ispitivanja policiji dala izjavu da je silovanje lažno prijavila.

U niškom VJT su pre dva meseca za Danas saopštili da su povodom prijavljenog silovanja pokrenuli predistražni postupak, a da će od epiloga provera zavisiti da li će se baviti i time da li je prijava bila lažna, kako je policija obavestila javnost.

„Formirani predmet je u fazi predistražnog postupka u okviru koga se preduzimaju dokazne radnje u pravcu krivičnog dela silovanje iz člana 178 stav 1 Krivičnog zakonika. Krivično delo lažno prijavljivanje iz člana 334 Krivičnog zakonika nije predmet ovog postupka, niti je naloženo podnošenje krivične prijave u pravcu tog krivičnog dela. U zavisnosti od rezultata naloženih dokaznih radnji, biće opredeljen i dalji radi tužilaštva“, navelo je tada VJT.

U tužilaštvu su kazali da je, po njegovom nalogu, izvršen uviđaj ugostiteljskog objekta koji je oštećena označila kao mesto izvršenja krivičnog dela, kao i njenog stana, obavljen je telesni pregled oštećene, uzeti biološki uzorci, naložena potrebna veštačenja i izuzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

MUP Srbije je, inače, tek pet dana nakon prvih medijskih informacija o navodnom silovanju, 5. januara pre podne, objavio šta je sve preduzeto kako bi se rasvetlio slučaj.

Istoga dana uveče, u još jednom saopštenju, naveo je da je “niška policija, u saradnji sa VJT, a nakon detaljnih provera, utvrdila da je devojka lažno prijavila da je silovana”.

“Ona je u razgovoru pre poligrafskog ispitivanja priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje, kao i lažno navela mesta gde je navodno silovana”, saopštio je MUP, apelujući na medije i javnost da “ne iznose neproverene informacije jer na taj način ometaju rad policije i tužilaštva”.

U nedostatku ikakvih zvaničnih podataka, u medijima i na društvenim mrežama tih dana su objavljivane nezvanične informacije, u kojima je bilo spekulacija i protivurečnih “saznanja” o okolnostima prijavljenog silovanja.

Mediji su izveštavali da je devojka navodno najpre prijavila grupno silovanje u toaletu kafića, u kojem su učestvovala četvorica mladića, a potom menjala iskaze, te rekla da je reč o jednom napadaču, a da je mesto silovanja njen stan.

Centar za devojke je zbog ovog slučaja u toku januara organizovao dve ulične akcije “Silovanje je zločin bez povoda” i zatražio od Zaštitinika građana da preispita postupanje niških policijskih službenika.

Od niškog VJT je zatražio da javnosti saopšti “koliko puta, na koji način i koliko dugo” je devojka koja je prijavila silovanje davala iskaze policijskim službenicima i da li su ti službenici “bili nadležni za obavljanje tog posla”.

“Postavljamo i pitanje- zbog čega je korišćen poligraf tokom davanja iskaza i da li je devojka sama tražila da mu bude povrgnuta ili su ga inicirali policijski službenici, kao i da li je VJT obavešteno o nameri da se koristi poligraf pre nego što je ispitivanje sprovedeno”, rekla je tada koordinatorka Centra Tatjana Nikolić.

Ona je kazala da višesatno i ponovno ispitivanje osobe, posebno ukoliko je ispituje više službenih lica, a ona pritom pokazuju “ nepoverenje, sumnju i diskriminatorske stavove prema žrtvi”, može dovesti do povlačenja iskaza, kako bi se izbeglo ponovno prolaženje kroz traumu.

Dragan Đorđević, predsednik Odbra za ljudska prava i član Saveta za štampu, ocenio je da bi nadležne
insituticije, pogotovu one koje brinu o bezbednosti građana, i pogotovu u slučajevima koji mogu da uznemire javnost, morale pravovremeno i na adekvatan način da saopšte ono što mogu, vodeći računa o prezumpciji nevinosti i pravima svih aktera.

“To bi moralo da bude pravilo koje bi između ostalog doprinelo smanjenju tabloidnog uznemirenja javnosti, kao što se dogodilo u ovom slučaju”, rekao je Đorđević za Danas.