Pojedinačni slučajevi korona virusa zabeleženi u 24 osnovne i devet srednjih škola

pojedinačni slučajevi
Foto: Pixbay

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da su od početka školske godine u 24 osnovne i devet srednjih škola zabeleženi pojedinačni slučajevi zaraze korona virusom. U dve škole do prenošenja virusa došlo je u samim školama.

Kon je rekao da su ti „podaci prihvatljivi“ i da se očekuje da će nastava u školama i dalje funkcionisati.

On je naveo da su škole za prenošenje korona virusa „manje rizična mesta nego veliki koletkivi u kojima je nemoguće do kraja kontrolisati sprovođenje mera“.

Dodao je i da su „prvi podaci“ o umrilima od kovida19 bili tačni, ali da je potrebno uraditi reviziju stope mortaliteta „da bi videli šta se tačno dešavalo“.

Prema njegovim rečima, i da je stopa mortaliteta od kovida19 u početku epidemije bila veća „mere bi bile verovatno potpuno iste“, ali bi verovatnije kasnije došlo do popuštanja mera.

„U Evropi svaki onaj ko je popustio mere, samo malo kasnije došlo je do povećanja. Mi smo popuštanjem mera dobili drugi talas ranije u junu i julu“, rekao je Kon.

On je naveo da „ne vidi izbore kao mesto ubrzanja prenošenja virusa“, već da se povećanje broja slučajeva „poklapa sa utakmicom“ finala kupa Srbije koja je 24. juna odigrana u Nišu pred oko 10.000 gledalaca.

Vakcinacija uz snažnu preporuku

Na pitanje o tome kako treba da se sprovede vakcinacija, kada bude dostupna vakcina protiv koronavirusa, Kon je rekao da „lično misli da treba da bude sa snažnom preporukom“ pre svega za one kojima je ta vakcina neophodna.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas, povodom početka sezone slava u Srbiji, da porodične slave treba organizovati tako da svaki domaćin razmisli kako će stvoriti uslove da se to slavlje bezbedno odvija u epidemiološkom smislu i dodao da za organizaciju nisu potrebne „nikakve posebne mere“.

„Potrebno je da svaki domaćin razmisli kako će stvoriti uslove da se to slavlje odvija bezbedno, kolika je prostorija, koliko gostiju dolazi, sprovoditi dezinfekciju, prati ruke vrlo često, posebno tokom pripreme hrane“, rekao je epidemiolog.

Naveo je i da očekuje da će te preporuke poštovati većina građana koja je po njegovim rečima, zaslužna za sadašnji „dosta dobar“ rezultat kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

„Ipak, pošto smo okruženi vrlo lošom situacijom, moramo biti vrlo oprezni i organizovani kako bismo očuvali trenutnu situaciju. Tako ćemo se bolje pripremiti za zimske mesece kada su rizici zaražavanja mnogo veći. Zato je potrebno da postojeće mere još savesnije i do kraja sprovodimo jer ćemo time moći da smanjimo mogućnost zaražavanja“, rekao je epidemiolog.

Izvor: Insajder