Podigle na noge ceo Aleksinac i kako bi uspele da renoviraju Dečje odeljenje bolnice

Dečje odeljenje Opšte bolnice
Foto: printscreen N1

Jelena i Vesna iz Aleksinca sa nula dinara krenule su u misiju rekonstrukcije Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u tom gradu. Svojom energijom i voljom učinile su čudo i podigle ceo grad na noge.

Za šest miliona dinara donacija i preko 100 donatora najmlađi pacijenti u Aleksincu sada će se lečiti u mnogo boljim i humanijim uslovima. – prenosi portal n1info.rs

Svečano otvaranje renoviranog Dečjeg odeljenja aleksinačke bolnice najavljeno je za sredu 10. april.

Pedijatrija aleksinačke bolnice je poslednji put krečena pre 16 godina, a ovako ozbiljno renoviranje se nikada ranije nije desilo.

Jelena, koja je pokrenula inicijativu, kaže da je njen motiv bio da izazove empatiju kod ljudi.

„Kada sam jednom prilikom videla u kakvom je stanju odeljenje poželela sam da pružim maksimum, apelovala na ljude i od početnih nula dinara mi smo prešli šest miliona“, ističe ona.

Od kancelarije glavne sestre napravljena je trpezarija za decu i njihove pratioce, tako da više ne moraju da jedu u krevetima i na stolicama.

Uskoro će biti gotova i biblioteka, kao i kutak sa igračkama kako bi se deca što prijatnije osećala.

Bolničke sobe su pregrađene, tako da ubuduće budu odvojena deca zavisno od dijagnoze koju imaju, i da se ne mešaju ona sa šarlahom, bronhitisom i stomačnim tegobama.

Stigla je i nova posteljina, inhalatori, toplomeri, aparati za pritisak za decu i odrasle, televizori, uvedena je kablovska televizija i internet.

Odeljenje će imati i vlastitu kuhinju, a uskoro treba da stignu i frižider i mikrotalasna pećnica. Zidove su oslikali lokalni umetnici, tako da sada sve više podseća na igraonicu, a ne na bolnicu.

Sve to obezbedilo je više od 100 donatora koji su se priključili akciji.

Vesna kaže da jedna stvar još nedostaje, a to su novi bolnički kreveti i ormarići. Ukupno 15 novih kreveta. Ona priznaje da je to veliki izdatak, jer jedan krevet sa svim bolničkim dodacima košta oko 50.000 dinara, ali apeluje na one koji mogu da se priključe i doniraju kako bi deci i njihovim pratiocima boravak u bolnici bio što prijatniji.

Jelena i Vesna, koje su celu ovu akciju vodile od početka do kraja, poručuju: „Širite ljubav i činite dobra dela“.

Izvor: N1

Global Digital Clinik