U nedelju se pomera sat: Počinje zimsko računanje vremena

U nedelju pomeramo časovnike
U nedelju pomeramo časovnike

Zimsko računanje vremena u Srbiji počinje u nedelju, 31. oktobra u tri časa ujutru. U noći između subote i nedelje treba vratiti časovnike jedan sat unazad. Vreme u tri časa u nedelju, 31. oktobra računa se kao dva časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

Praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja i u Srbiji.

Ideja o uvođenju promene vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi oko 8 sati, a zalazi oko 16, dok u julu kada je dan znatno duži sunce izlazi pre 5 a zalazi posle 21 sat.

Evropski parlament je 4. marta 2019. godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.

Teže podnosimo prelazak na letnje računanje vremena nego “zimski režim”

Prelazak na letnje računanje vremena organizam podnosi znatno teže nego kada u oktobru prelazimo na “zimski režim”, pokazuju poslednja istraživanja.

Promena vremena u martu smeta bioritmu i može dovesti do problema sa spavanjem i koncentracijom, ali nivoom šećera u krvi kod ljudi s dijabetesom.

Prema izveštaju svetskih lekara, prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena povećava broj srčanih udara za 50 postoučestalost samoubistava za 66 procenata, a broj poziva hitnoj pomoći se znatno uvećava.

Zato je Rusija još 2011. godine odlučila da odustane od ovog principa, s obrazloženjem da je štetno po zdravlje.

Od evropskih zemalja satovi se ne pomeraju i na Islandu, u Bjelorusiji i Turskoj, a Evropski parlament u februaru je predložio da i u zemljama EU bude ukinuto letnje i zimsko računanje vremena.

Zahtev za ukidanje pomeranja kazaljki dva puta godišnje pokrenut je na zahtev Finaca zbog sve više dokaza o negativnim posledicama, a konačnu odluku treba donijeti Evropska komisija.

Prelazak na letnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabeležen 1916. godine u zemljama na severu Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih sati premešta na večernje.