Počinje popis stanovništva, stanova i domaćinstava u Srbiji

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počinje danas i trajaće sve do 31. oktobra u 20 časova. Niš je na prošlom popisu 2011. godine imao nešto više od 260.000 stanovnika i skoro 90.000 domaćinstava.

Vesna Cakić, regionalna koordinatorka u popisu, je izjavila da je na teren izašlo 516 popisivača.

Popisom će se pored broja stanovnika, odrediti starosna, polna, obrazovna, bračna struktura, ekonomska aktivnost, struktura domaćinstava i porodica, kao i stambeni fond.

Prema Zakonu o popisu, državljani Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u zemlji, kao i stalno naseljeni stranci, u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Odbijanje učestvovanja u popisu kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

Građani prilikom popisa imaju prava da se izjasne kako žele na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Podatke direktno od gradjana prikupljaju popisivači koji su dužni da nose legitimaciju i da je pokažu pre nego što uđu u domaćinstvo.

Ukoliko popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, on će doći u drugom terminu. Ukoliko i tada ne zatekne nikog, popisivač će ostaviti pisano obaveštenje o svom dolasku i broj telefona na koji će građani moći, uz pomoć operatera, da zakažu neki drugi termin popisivanja.

Podatke o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu, mogu dati prisutni članovi domaćinstva. Studenti i učenici koji su smešteni u domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem privremeno borave zbog školovanja i u mestu u kojem živi njihova porodica.

Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Privremeni rezultati popisa biće objavljeni u roku od 30 dana nakon završetka popisa, a konačni rezultati će se objavljivati u delovima, počevši od marta ili aprila meseca sledeće godine.

Građani mogu besplatnim pozivom na broj telefona 0800 444 005 da dobiju informacije u vezi sa popisom.