Počelo rušenje lokala na Cvetnoj pijaci

cvetna pijaca
Foto: JKP "Tržnica" Niš

Na Cvetnoj pijaci u Nišu juče je počelo rušenje dva od četiri lokala za koje su vlasnici proteklih dana dobili rešenje o rušenju. Osim negodovanja vlasnika lokala i zakupaca, Udruženje pijačnih prodavaca “Zadnji trenutak” pokrenulo je peticiju protiv izmeštanja pijace.

Vlasnicima i zakupcima lokala je najpre stiglo usmeno, a zatim i pismeno rešenje o rušenju tezgi koje se nalaze u blizini niške Tvrđave.

Jednom od vlasnika lokala stiglo je rešenje za uklanjanje objekata. Njegova ćerka kaže da je lokal pre 20 godina, kupljen na 20 godina od Nišprojekta a koji je sa Tržnicom gradio i delio te lokale. Taj ugovor je, kaže, istekao juna meseca ove godine.

“Lokal je kupljen na 20 godina po ceni od 35 hiljada maraka. Kada je istekao ugovor, Tržnica nam je priznala vlasništvo nad lokalom, s tim što nam je ponudila da plaćamo zakup zemljišta na kojem je lokal. To smo odbili, jer je cena bila u visini kirije lokala za koji kažu da je naš” ,kazala je Marija za Južne vesti.

Prema pisanju ovog portala a kako im je objasnila Marija, prošle nedelje građevinski inspektor je saopštio da će lokali u najkraćem roku biti srušeni, otišli su na sastanak sa pomoćnicom gradonačelnice Marinom Živulović Petrović, kako bi tražili da dobiju više vremena za iseljenje radnje.

“Ona je rekla ne, Cvetna pijaca se kaže ruši. Rešenje je već bilo odštampano i imali smo rok jedan dan, ali su nam usmeno dali 5 dana. Kako su nas sad stavili za vlasnike, rekla je da ćemo mi snositi troškove rušenja u vrednosti od 200 do 300 hiljada, objasnila je ćerka vlasnika za ova portal.

Rešenja koja su dobili kaže posebno su ih zbunila, u prvom se kao vlasnik navodi Tržnica, a u ispravci istog dana stoji ime njenog oca, za koga u rešenju tvrde da je radio dogradnju objekta, što se navodi kao razlog za rušenje.

Oni su, kako se navodi, zbunjeni oko toga da li su ili nisu vlasnici i da li će ukoliko jesu, osim troškova rušenja dobiti i naknadu za svoj lokal, kada već nisu dobili dovoljno vremena da isele radnju.

Podsećamo, direktor JKP “Tržnica” Goran Đorđević, rekao je, da lokali nisu u vlasništvu Tržnice, već su gradski i da će, kada za to dođe vreme, izaći sa spremnim planom za sve zakupce tezgi.

Izvor: Južne vesti