Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u niškom Domu zdravlja

sezonski grip
Foto: Dom zdravlja Niš

Iz niškog Doma zdravlja od danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Iz ove ustanove navode da je Niš dobio TorVaxFlu vakcinu protiv sezonskog gripa koju prozvodi Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Vakcina se, kako navode, može primiti pod ovim uslovima i na sledećim punktovima:

Uz nalog izabranog lekara u intervencijama Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u:

– Centralnom objektu Doma zdravlja Niš radnim danom i vikendom u vremenu od 07:30-19:30 sati

– Gradskim i seoskim zdravstvenim stanicama po ustaljenom rasporedu rada.

Vakcinu je kako ističu moguće dobiti bez naloga na vakcinalnom punktu u klubu centralnog objekta Doma zdravlja Niš radnim danom i vikendom u vremenu od 07:30-19:30 sati.

Iz Doma zdravlja naglašavaju da se TorVaxFlu vakcina može primeniti i za preporučenu imunizaciju osoba uzrasta 18 do 65 godina, za koje nije predviđena obavezna imunizacija.

“Obavezna imunizacija vakcinom TorVaxFlu može se sprovesti kod lica uzrasta 18 do 65 godina u posebnom riziku, kao i kod zaposlenih u zdravstvenim ustanovama”, saopštavaju.

Dodaju da u kategorije “lica u posebnom riziku”, za čiju vakcinaciju se navedena vakcina može primeniti spadaju:

Trudnice, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), lica sa izvršenim presađivanjem tkiva i organa/pripreme za presađivanje i drugo; lica smeštena i zaposlena u socijalno-zdravstvenim ustanovama prema epidemiološkim indikacijama.

Imunizacija se, kako navode, sprovodi davanjem jedne doze vakcine (0,5ml), koja se aplikuje intramuskularno.

Vakcina protiv gripa može se, kako ističu, dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

Iz Doma zdravlja naglašavaju da je najefikasnija mera prevencije protiv gripa, upravo vakcinacija.