Počela da radi telefonska linija za prijavu rada “na crno”

Počela da radi telefonska linija za prijavu rada “na crno”

U sklopu projekta „Reci NE radu na crno„, koji sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a čiju je realizaciju finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu, aktivirana je besplatna telefonska linija za prijavu rada „na crno“.

Građani Srbije mogu anonimno, pozivom na broj 0800 300 307 da prijave ukoliko su radno angažovani bez zaključenog ugovora o radu, kao i svaku drugu nezakonitost u radu.

Ministar Zoran Đorđević pozvao je sve kojima su uskraćeni osnovni principi dostojanstvenog rada da traže svoja zakonska prava i prijave rad „na crno“.

„Od nelegalnog rada štetu imaju svi – država, poslodavci koji rade u skladu sa zakonom, a naročito radnici koji gube socijalne beneficije. Zato ohrabrujem sve građane da prijave ukoliko rade bez ugovora o radu i nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Za ovakve prekršaje sankcije će snositi isključivo poslodavci, ne i radnici koji su radili na crno. Ministarstvo kojim rukovodim odlučno je u borbi za zaštitu prava radnika i omogućavanje zdravog okruženja za poslodavce, sa ciljem da Srbija bude uređena zemlja, rame uz rame sa zemljama EU”, poručio je ministar Đorđević.

U sklopu projekta planirane su brojne aktivnosti, uključujući pojačan rad Inspektorata za rad na terenu i edukativne radionice širom Srbije, navodi se na zvaničnom sajtu resornog ministarstva.