Planinarsko društvo „Preslap“: uspon do vrha Crni kamen

Foto: Planinarsko društvo
Foto: Planinarsko društvo "Preslap"

Planinarsko društvo „Preslap“ izvelo je u nedelju, 15. januara, uspon od Niške Banje do vrha Crni kamen (867 m) na Suvoj planini, što je bila i prva akcija ovog planinaskog udruženja u 2023.godini.

Svaku sportsku sezonu, Planinarsko društvo „Preslap“ otpočinje usponom na Crni kamen, uvek sredinom januara. Ove godine učestvovalo je šezdesetak planinarki i planinara, a uspon su predvodili Miroslav Dokman i Milorad Ignjatović

Od fontane u Niškoj Banji, do vrha Crni kamen, potrebno je preći 6 kilometara. U prvom delu trase, ide se kroz šumu, po serpentinama, na „stazama zdravlja“ iznad Niške Banje, sve do donjeg uzletišta za paraglajding na Koritnjaku. Potom trasa postaje ravnija, sve do završnog uspona na vidikovac i vrh Crni kamen.

“Vreme je bilo prijatno, znatno toplije od proseka za sredinu januara. Na deonici do Koritnjaka, delovalo je kao da se uspon odvija u proleće. Ipak, nešto malo snega bilo je oko vrha Crni kamen i na samom vrhu. Za tri sata su svi učesnici izašli na ovaj prekrasan vidikovac, sa koga se izvanredno vide vrhovi Suve planine: Mosor, Sokolov kamen i Trem, a vidi kao na dlanu i oblast Zaplanje. Vrh Crni kamen je i prvi po redu vrh na glavnom grebenu Suve planine, kada se prostiranje tog grebena posmatra iz pravca Niša i Niške Banje” navode iz planinarskog društva “Preslap”.

Osim sportskog ugođaja i uživanja u prirodi, na planinskom suncu, učesnicima akcije priređen je i kulturni kutak, kada je Dragan Ćirić, član Planinarskog društva „Preslap“ i književni stvaralac na timočko-lužničkom dijalektu, na vrhu Crni kamen pročitao par odlomaka iz svojih priča i pesama na dijalektu.

U Planinarskom društvu „Preslap“ ističu i da je deonica od Niške Banje do Crnog kamena, idealno odredište za rekreativne i sportske aktivnosti, i za aktivni odmor, a kako njen prelazak nije zahtevan, ovaj deo okoline Niša itekako se može uključiti i u turističku ponudu Niša.