Planinarsko društvo Preslap: Ječava – vidik izostao, dobro raspoloženje nije

Foto: Planinarsko društvo Preslap
Foto: Planinarsko društvo Preslap

Planinarsko društvo Preslap izvelo je 29.januara lokalnu akciju, čije je glavno odredište bio vidikovac – vrh Ječava, visok 596 metara, na Svrljiškim planinama, iznad Sićevačke klisure i desne obale reke Nišave.

Na akciji je učestvovalo dvadesetoro planinarki i planinara, a akcija je izvedena u pravom zimskom ambijentu.

Vidikovac Ječava oivičava Sićevačku klisuru na desnoj obali Nišave, a vidikovac Kusača, na Suvoj planini, to čini na levoj obali Nišave.

Za razliku od prošlonedeljne akcije na Kusači, kada je planinare dočekao pravi prolećni dan,a magla je ostala u nižim delovima, sada, na Ječavi, dobar pogled je izostao. Na celoj trasi, planinari su se kretali kroz maglu i oblake, te nisu mogli da uživaju u onome što je i glavni adut grebena Ječave, a to je fenomenalan pogled na Sićevaku klisuru, na dalje prostiranje masiva Svrljiških planina, i na Suvu planinu, sa druge strane klisure.

Trasa je bila duga 9 kilometara, počela je u selu Prosek, završila u Sićevu. Iznad Proseka se najpre ide jednom prostranom livadom, potom se ulazi u šumu.

Snega je bilo desetak centimetara na stazi. Kada se izađe iz šume, dolazi se i na glavni greben Ječave, na kome se, sve do najviše tačke nalazi nekoliko vidikovaca. Ovoga puta, vidikovci nisu pružili zadovoljstvo u pogledima, ali, svejedno, među planinarima vladala je lepa i vesela atmosfera.

Za utehu, sa vidikovaca kod igrališta u selu Sićevu, na završetku akcije, planinari su mogli da posmatraju, sa te niže tačke, kako izgleda snegom zavejana Sićevačka klisura.

Tek, iz Planinarskog društva Preslap preporučuju ovu trasu, za lagano, rekrativno planinarenje. Ova trasa prohodna je preko cele godine, i ne iziskuje preveliki napor da se pređe.

Global Digital Clinik